«Σπρώχνουν» το γάλα Fonterra και αναλυτές

Στήριγμα η ζήτηση

«Σπρώχνουν» το γάλα Fonterra και αναλυτές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Νερό στο μύλο των εκτιμήσεων που μιλούν για περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς αγελαδινού γάλακτος ρίχνει η Fonterra, σημειώνοντας τη στήριξη που παρέχουν στις τιμές η αύξηση της ζήτησης και η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Για του λόγου το αληθές, η μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Νέας Ζηλανδίας επανέλαβε την πρόβλεψή της για μια τιμή 6 δολαρίων/κιλό κατά μέσο όρο προς τους παραγωγούς της τη φετινή σεζόν. Το νούμερο είναι αυξημένο κατά 1,10 δολάρια σε σχέση με την περυσινή τιμή- που ήταν και η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας- αν και βρίσκεται αρκετά κάτω από τα 8,40 δολάρια της σεζόν 2014-15.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fonterra, John Wilson, η πρόβλεψη «συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη κατάσταση της αγοράς» καθώς η προσφορά γάλακτος μειώνεται στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ευρώπη- δηλαδή τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως- κατά 5,5%, 11,4% και 2,8% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στον τελευταίο αιώνα που η παραγωγή της Αυστραλίας έπεσε κάτω από το 1 δις λίτρα.  «Το αντίκτυπο από την κατάργηση των ποσοστόσεων στην ΕΕ φαίνεται ότι απορροφήθηκε από το σύστημα», σχολίασαν σχετικά αναλυτές.

Την ίδια ώρα η ζήτηση παραμένει σταθερά ζωηρή. Ειδικότερα οι κινεζικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 27% στο δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούλιο ενώ ανοδικά σε ποσοστό 10% κινήθηκαν και οι εισαγωγές της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, πτωτικά κατά 6% σε ετήσια βάση κινήθηκαν οι εισαγωγές της Μέσης Ανατολής.

Aξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αύξηση των τιμών για το γάλα αλλά και τα συναφή προϊόντα (τυρί, βούτυρο κλπ) προβλέπει, στις τελευταίες εκτιμήσεις του, για το 2017 και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

-Διαφήμιση-
Delegate