Στ. Ελλάδα: Τα «άγραφα» Άγραφα της ελληνικής πολιτείας

Ανύπαρκτες υποδομές σε μια περιοχή με πολλές δυνατότητες

Στ. Ελλάδα: Τα «άγραφα» Άγραφα της ελληνικής πολιτείας

Αν και ανήκει στις περιοχές του στόχου 2 της ΕΕ, στην πραγματικότητα βρίσκεται πολύ πίσω από αρκετές περιοχές της χώρας μας. Ο λόγος για τα Άγραφα Ευρυτανίας, μια από τις καθαρότερες περιβαλλοντικά περιοχές της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και δασοκόμοι) νιώθουν ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς συμβούλους να ανταλλάξουν απόψεις με τους κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τα Άγραφα. Οι κάτοικοι μίλησαν για κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς για δεκαετίες οι βασικές υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα η περιοχή να βιώνει τη γήρανση και τη δραµατική µείωση του πληθυσµού, την εγκατάλειψη και υποβάθµιση της γης και των παραδοσιακών επαγγελµάτων, την ερήµωση και καταστροφή του οικιστικού πλούτου, την εξαφάνιση ταλέντων και δεξιοτήτων µε ρίζες στον τοπικό πολιτισµό.

Τα Άγραφα, µε την αυθεντικότητα του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, δίνουν δυνητικά άπειρες δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης, καθώς δεν έχουν υποστεί τις καταστρεπτικές και πολύ δύσκολα αναστρέψιµες συνέπειες της αστικής ανάπτυξης. Το κράτος και η αυτοδιοίκηση πρέπει να σταματήσει να επιδίδεται σε πρωτοβουλίες µονοδιάστατης -και κυρίως αστικής- οικονοµικής ανάπτυξης. Πρέπει να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των πολιτών που κατοικούν ή κατάγονται από την περιοχή, έτσι ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εγχειρήµατα συµβατά µε τις ιδιαιτερότητες του τοπικού φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος. Κάποιος πρέπει επιτέλους να φωνάξει ότι τα Άγραφα θα «γραφούν» στον σύγχρονο οικονομικό χάρτη της χώρας.

Γιάννης Σάρρος