Στα 21 τα μέλη για τη συγκρότηση δασικών συνεταιρισμών

Στα 21 τα μέλη για τη συγκρότηση δασικών συνεταιρισμών

Στα 21 άτομα διαμορφώνεται τελικά  ο αριθμός συγκρότησης μελών δασικού συνεταιρισμού, από 25 που είχε ειπωθεί αρχικά, μετά τις εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων και των αγορητών των κομμάτων, που δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης,  κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με προεδρεύουσα τη Χαρά Καφαντάρη. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (ΥΠΕΝ) φέρνει αλλαγές στη συγκρότηση και λειτουργία δασικών συνεταιρισμών και δίνει τη δυνατότητα στους δασεργάτες όχι μόνο να πωλούν ξυλεία αλλά και να εκμεταλλεύονται και δασικά προϊόντα με “συνεταιρισμούς εργασίας”. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ήρθαν και τροπολογίες που αφορούν κατεξοχήν στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις δυνατότητες μεταφόρτωσης και εντάσσουν και την Εύβοια και την Κρήτη στο πλαίσιο για τα νησιά.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των συνοδών τους έργων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.  Η τροπολογία, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δίνει τη δυνατότητα στην Εύβοια και στην Κρήτη να εγκαθίστανται σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μετά των απαιτούμενων συνοδών τους έργων για την εξυπηρέτηση τους στο πλαίσιο των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων. Τροπολογίες κατατέθηκαν και από πλευράς του ΥΠΕΝ, που ρυθμίζουν θέματα ενεργειακά.

Η ΝΔ δια στόματος του βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη μίλησε για θετική ψήφο αλλά επιφυλάχθηκε για τα άρθρα 3, 5 , 21  , 24 39, 44 και τις τροπολογίες. Το άρθρο 3 αφορούσε  στη συγκρότηση δασικού συνεταιρισμού με 25 άτομα αλλά πλέον αλλάζει σε 21. Το άρθρο 5 ορίζει να είναι δασεργάτες μόνο φυσικά πρόσωπα και αφορά και στο θέμα της εκπαίδευσης  από την οικεία Διεύθυνση Δασών, λόγω της υποστελέχωσης. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιρώνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπαίδευσης και από άλλους φορείς. 

Το άρθρο 21 αφορά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη μελών του ΔΣ ενώ το άρθρο 24 αναφέρεται στην κρατική εποπτεία. Το άρθρο 39 προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΠΑΣΥΔΑΣΟ) ενώ το άρθρο 44 παραπέμπει στη ρύθμιση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Παρά τις όποιες θετικές διατάξεις επιφυλάξεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια στόματος του βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη για το νομοσχέδιο, σε ό, τι αφορά στις διατάξεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών και τον εσωτερικό κανονισμό, η οποία κατέθεσε και τροπολογία για τον ΕΛΓΑ. Κατακεραύνωσε ωστόσο τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα των δασικών χαρτών, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι θα έπρεπε “να ντρέπονται και όχι να μας κουνούν το δάχτυλο”, τονίζοντας πως δεν ήταν έτοιμοι. 

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο κατέθεσε το ΚΚΕ, δια στόματος του αγορητή, Νίκου Μωραΐτη , σημειώνοντας ότι φέρνει την εμπορευματοποίηση των δασών, αντί για τη λειτουργία τους προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις εκφράστηκαν και οι αγορητές των κομμάτων ΠΟΤΑΜΙ και της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Αμυράς και Γιάννης Σαρίδης.

Άννα Στεργίου