Στα δικαστήρια θα κριθούν τα έργα στο φράγμα Αποσελέμη

Στα δικαστήρια θα κριθούν τα έργα στο φράγμα Αποσελέμη
-Διαφήμιση-
Delegate

Διοικητική αποβολή έχει διαταχθεί στην παρούσα φάση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης στο δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου για τα έργα στο φράγμα Αποσελέμη αλλά για το θέμα αυτό εκκρεμεί απόφαση στα δικαστήρια.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη Βουλή μετά από ερώτημα, που είχε υποβάλει ο νυν βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και πρώην δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης με γραπτό αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Για του λόγου το αληθές, ειπώθηκε πως, η Επιτροπή Καθορισμού Αιγιαλού και Παραλίας συνεδρίασε τον περασμένο Οκτώβριο και πραγματοποίησε αυτοψία προκειμένου να καθορίσει την οριογραμμή αιγιαλού – παραλίας – παλαιού αιγιαλού στην περιοχή των εκβολών του ποταμού Αποσελέμη και εκκρεμεί η σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

-Διαφήμιση-

Όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες, εφ΄όσον γίνει ο καθορισμός θα γίνει αποτύπωση έκτασης στα νότια του παλαιού αιγιαλού, η οποία έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται ο φάκελος να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί εντολή για έρευνα δικαιωμάτων, η οποία βασίζεται στο άρθρο 25 του 1539/1938, καθώς, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο, «δεν προκύπτει με σαφήνεια πως η φύση της έκτασης είναι στο σύνολό της ελώδης».

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής αφορά 9024,5 στρέμματα, έκταση πάνω στην οποία είχαν κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια και κερκίδες. Ο δήμος Χερσονήσου ωστόσο άσκησε ανακοπή κατά του πρωτοκόλλου, η οποία συζητήθηκε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου.

Το φράγμα Αποσελέμη είναι στην κυριολεξία μια «πονεμένη ιστορία» για τους κατοίκους της Χερσονήσου και των όμορων δήμων Ηρακλείου και Λασιθίου, αφού, σύμφωνα με τους επικριτές του, και πανάκριβο έργο αποδείχτηκε με στόχο την ύδρευση των κατοίκων και μη λειτουργικό, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κι έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από την ΕΕ ενώ πλέον τα εναπομείναντα έργα, υλοποιούνται από εθνικούς πόρους.