Στα καζάνια της Πιερίας. Τσίπουρο από κούμαρα Ολύμπου

Στα καζάνια της Πιερίας. Τσίπουρο από κούμαρα Ολύμπου

Από τις αρχές του Μάη, στις περιοχές γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Σκοτίνας και του Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, ξεκινά η διαδικασία της απόσταξης κουμαρίσιου τσίπουρου Ολύμπου και η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Τα αποστακτήρα των διήμερων οινοποιών, τα λεγόμενα καζάνια,  λαμβάνουν σχετική άδεια από την Τελωνειακή Περιφέρεια Κατερίνης. Για έναν ολόκληρο μήνα, παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά, για να βράσουν και να βγάλουν το περίφημο παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. «Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό προϊόν με σαγηνευτικό γλυκόπικρο άρωμα, μοναδική φρουτώδη γεύση και υπέροχη επίγευση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Ρουκάς,  MSc Τεχνολόγος – Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.

Τα κούμαρα συλλέγονται, χειρωνακτικά, τον Δεκέμβριο από τις πλαγιές του Ολύμπου και ακολουθώντας τη μέθοδο της άγριας ζύμωσης (wild fermentation), μια ζύμωση η οποία απαιτεί υπομονή, αποστάζονται τον Μάιο. Όπως αναφέρει ο κ. Ρουκάς, στον σχεδιασμό προβολής της περιοχής, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, μεταξύ των παραδοσιακών της προϊόντων έχει εντάξει και το εκλεπτυσμένο απόσταγμα του άγριου φρούτου της κουμαριάς. Το δενδρώδες δασικό φυτό της κουμαριάς μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Πιεριείς αγρότες, επισημαίνει ο κ. Ρουκάς, ως μία ακόμη καινοτόμα βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια τόσο για τον καρπό της ως μία υπερτροφή (super food) της ελληνικής γης και για τη διατροφική και φαρμακευτική αξία στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και για την παραγωγή τσίπουρου.

Αφροδίτη Χρυσοχόου