Στα σκαριά από την Κομισιόν νέος κατάλογος προϊόντων ΠΓΕ για προστασία στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην ομαλή ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τη φέτα

Για την κατάρτιση ενός δεύτερου καταλόγου με προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων εργάζεται τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να αποκτήσουν προστασία τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η ΕΕ και η Κίνα δημοσίευσαν μια πρώτη λίστα με συνολικά 200 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα, ευελπιστώντας να προστατεύσουν από 100 αγροδιατροφικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων έκαστη. Η διμερής συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και, εφόσον τεθεί σε ισχύ, ΕΕ και Κίνα θα προστατεύουν στο έδαφός τους η μία τα προϊόντα της άλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τα προϊόντα που πρόκειται να τεθούν υπό το καθεστώς προστασίας περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα.

Το γεγονός της δημοσιοποίησης της παραπάνω λίστας υπήρξε αφορμή ώστε να διατυπωθούν αιτήματα για την προσθήκη επιπλέον ονομασιών σε αυτήν. Απαντώντας σε αυτές τις αξιώσεις, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων είναι αδύνατον να τροποποιηθεί η λίστα με τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα, πρόσθεσε, όμως, ότι «η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, όσον αφορά τη θέσπιση ενός δεύτερου καταλόγου με προϊόντα προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, που θα προταθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στην Κίνα, μετά από την έναρξη ισχύος της μελλοντικής διμερούς συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, σε απρόσμενο εμπόδιο για την ομαλή ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Κίνας ανάγονται οι ΗΠΑ. Η αμερικανική Κοινοπραξία για τη χρήση Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN), η οποία χαρακτηρίζεται από τη EURACTIV ως όργανο της αμερικανικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων, υπέβαλε τις ενστάσεις της προς το Πεκίνο σχετικά με ορισμένα ονόματα τυριών και κρεάτων, κάνοντας λόγο για «γενικές ονομασίες που απειλούνται από την επικείμενη συμφωνία ΕΕ-Κίνας». Μεταξύ των επίμαχων ονομάτων προϊόντων βρίσκεται και εκείνο της φέτας.

«Αυτοί οι γενικοί όροι δεν είναι νέα ονόματα ή προϊόντα στην Κίνα ή και σε όλο τον κόσμο, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μονοπωλήσει τα ονόματα αυτά, ώστε να εξαλείψει αθέμιτα τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Jaime Castaneda, εκτελεστικός διευθυντής της CCFN.