Στα Σχέδια Βελτίωσης δίχτυα και μονάδες λεύκανσης σύκων

Προς υλοποίηση το αίτημα των παραγωγών

Στα Σχέδια Βελτίωσης δίχτυα και μονάδες λεύκανσης σύκων

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες συκοπαραγωγοί, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται να εντάξει στα Σχέδια Βελτίωσης τη χρηματοδότηση διχτυών εναέριας χρήσης αλλά και τη δημιουργία μονάδων θείωσης για τη λεύκανση των σύκων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υφυπουργός, Β. Κόκκαλης, επισημαίνει πως «το σύκο, που είναι στενά συνδεδεμένο με τη Βόρεια Εύβοια, είναι ένα αγροτικό προϊόν που έχει αποκτήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία, και πρέπει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη. Ήδη πρόσφατα μας ετέθη το θέμα των διχτυών. Θα προωθήσουμε στη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων το σχετικό αίτημα, προκειμένου να θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης».

Για τους συκοπαραγωγούς αλλά και τις μονάδες μεταποίησης, η συλλογή σύκων με τη βοήθεια των διχτύων διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος, ενώ διευκολύνει σημαντικά τον παραγωγό –μειώνοντας το κοστολόγιό του– κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Το θέμα, εξάλλου, είχε επισημανθεί νωρίτερα, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι φορέων της Βόρειας Εύβοιας με τον κ. Κόκκαλη.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η πρωτοβουλία για την ενίσχυση μεμονωμένων παραγωγών ή και Ομάδων Παραγωγών που θέλουν να δημιουργήσουν μονάδες θείωσης. Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι αποξηραμένων σύκων, τα φυσικά και τα λευκασμένα. Ο λευκασμένος τύπος παράγεται αφού ο καρπός υποστεί θείωση με SO2 πριν την αποξήρανση, με αποτέλεσμα ο φλοιός να λευκαίνεται και να αποκτά όξινη γεύση.

Σχέδια Βελτίωσης

Της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης θα προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση της προκήρυξης, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου, με στόχο το μέτρο να τρέξει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Στα Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος»), ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 256 εκατ. ευρώ. Για τη Δράση 4.1.1, η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει: 
α) Έως και τα 300.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού.
β) Έως και τα 500.000 ευρώ, στις περιπτώσεις επενδύσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή θερμοκηπίων όλων των τύπων, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τα 500.000 ευρώ.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται: 

α) Για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, που φτάνει έως τα 200.000 ευρώ.
β) Για συλλογικές επενδύσεις έως τα 150.000 ευρώ.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.