Βασίλης Τσιπάς: Ο start upper που φαντάστηκε την ελιά μέσα σε κουτί

Ο ΙΔΡΥΤΉΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ PLANT BOX ΜΙΛΆ ΣΤΗΝ «ΥΧ» ΜΕΤΆ ΤΗ ΒΡΆΒΕΥΣΉ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ο ιδρυτής και CEO της plant box μιλά στην «ΥΧ» μετά τη βράβευσή του στη ΔΕΘ

«Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε το πρώτο πλήρως τυποποιημένο και συσκευασμένο δέντρο ελιάς σε μορφή μινιατούρας».

Με νωπή τη βράβευσή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο γεωπόνος από την Κορινθία, Βασίλης Τσιπάς, βλέπει την ιδέα και το προϊόν του, τo plant box, να δικαιώνεται. Σε μια χώρα που, όπως λέει, υποφέρει από έλλειμμα τεχνολογικής παιδείας, ο ίδιος μεγάλωσε σε χωριό της Κορινθίας και από νωρίς ήρθε σε επαφή με τα φυτά, την ελιά και την αγροτική παραγωγή. Έχοντας πλέον ξεκινήσει να δρέπει του καρπούς της πολυετούς προσπάθειάς του, ο Έλληνας start upper αποδεικνύει ότι ακόμα και σε ένα κράτος χωρίς ιδιαίτερες δομές προώθησης καινοτόμων ιδεών και σε μια κοινωνία χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα υιοθέτησης της τεχνολογικής προόδου, ίσως κάτι να αλλάζει.

Βασίλη, συγχαρητήρια για τη βράβευσή σου, πες μας δυο λόγια για σένα…

Σας ευχαριστώ πολύ. Γεννήθηκα και ζω στο Καμάρι Κορινθίας. Πρόσφατα, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο ΤΕΙ Γεωπονίας της Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη φυτική παραγωγή και τα οπωροκηπευτικά. Είμαι ιδρυτής του plant box και της νεοφυούς επιχείρησης, που πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 128 επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ποια ήταν η εξέλιξη μετά τη βράβευσή σου στη ΔΕΘ;

Οι τρεις νικήτριες start up επιχειρήσεις γίναμε μέλη του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Μπορώ να πω ότι ο πρέσβης επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν μας. Πρόκειται για κάτι πολύ θετικό και τιμητικό για εμάς, που ανοίγει τον δρόμο περαιτέρω συνεργειών στις ΗΠΑ.

Τι είναι, εν συντομία, το plant box;

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε το πρώτο πλήρως τυποποιημένο και συσκευασμένο δέντρο ελιάς σε μορφή μινιατούρας. Παράγουμε το δέντρο και το διακινούμε σε όλο τον κόσμο ως σουβενίρ. Μπορεί να μεγαλώσει κανονικά και να διατηρηθεί σε γλάστρες εσωτερικού χώρου, ενώ συγκεντρώνει αρκετές καινοτομίες. Έχουμε αναπτύξει σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής με κλώνους που δεν εφαρμόζονταν στα δέντρα. Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε δέκα φορές πιο γρήγορα και δέκα φορές πιο φθηνά από οποιαδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή υπήρχε μέχρι σήμερα παγκοσμίως. Έχουμε, επίσης, βρει μια μέθοδο για να διατηρούνται τα φυτά μας 17 ημέρες χωρίς νερό και χωρίς ήλιο κλεισμένα στα κουτιά. Επίσης, έχουμε βρει τον τρόπο να διακινούμε το προϊόν μας σε 21 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική Ασία και Ωκεανία χωρίς ελέγχους και διαδικασίες τελωνείου. Έχουμε στείλει δέντρα ακόμα και σε Σρι Λάνκα, Τόγκο και Πουέρτο Ρίκο.

plantbox-elia

Πώς γεννήθηκε η ιδέα και πόσος χρόνος χρειάστηκε για την υλοποίησή της;

Η μητέρα μου διατηρεί φυτώριο, οπότε από μικρός ήμουν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η έμπνευση που είχα, σε συνδυασμό με την εμπειρία της μητέρας μου, αλλά και τη συνδρομή και άλλων μελών της οικογένειας με υπόβαθρο σε μηχανολογία, χημεία και online εφαρμογές όπου χρειάστηκε, αποτέλεσαν πολύτιμο εφόδιο κατά την επταετή διαδρομή μου, από το 2011 μέχρι σήμερα. Μας πήρε όλα αυτά τα χρόνια για να τελειοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε το προϊόν. Όσα καταφέραμε τα πετύχαμε αποκλειστικά με δικές μας προσπάθειες. Η πρόσβαση σε κεφάλαιο αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εμάς. Η δυσκολία προσωπικά για μένα ήταν να αποδείξω πρώτα στη μητέρα μου και μετά σε όλους τους άλλους ότι υπήρχε μια αγορά για το προϊόν μου.

Ποιες είναι οι εξελίξεις σε επενδυτικό ενδιαφέρον για το plant box;

Ο πρώτος επενδυτής μάς προσέγγισε πέρσι τον Νοέμβριο, όταν το προϊόν δεν είχε βγει στην αγορά. Έκτοτε, έχουν προστεθεί και κάποιοι άλλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μπορώ να πω ότι μετά την παρουσία μας και τη βράβευσή μας στη ΔΕΘ μας έχουν προσεγγίσει αρκετά funds. Ακόμα, δεν έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις, δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο στην παρούσα φάση. Θέλουμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να μεγαλώσουμε το project και αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, που να έχει δηλαδή πέρα από τα διαθέσιμα κεφάλαια και ευρύτερη γνώση των αγροτικών δρώμενων και της αγοράς.

Μεγάλωσες σε ελαιοπαραγωγική περιοχή. Τι έχεις να μας πεις για την αγροτική παραγωγή;

Η περιοχή μου είναι εύφορη, αλλά τόσο η πολιτεία όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν αφήσει έως έναν βαθμό τα πράγματα στην τύχη τους. Βεβαίως, σημαντικό πρόβλημα παραμένει για τους τελευταίους η πρόσβαση σε ρευστότητα. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν και να φτάσεις στο σημείο να δώσεις στην παραγωγή σου υπεραξία. Το να πουλάς απλώς τις ελιές σε χονδρική πλέον δεν λέει κάτι, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και είμαστε πίσω. Σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μόνο δυο-τρία φυτώρια που μπορούν να εξάγουν υλικό υψηλών προδιαγραφών.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το plant box;

Μέσα στον ερχόμενο χρόνο θέλουμε να κλείσουμε συμφωνίας με εταιρείες του εξωτερικού, ώστε να διακινούμε το προϊόν μας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Επιπλέον, επιδιώκουμε συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες στον τομέα του τουρισμού. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή, ώστε να περάσουμε και σε άλλα προϊόντα και ενδεχομένως να εγκαταστήσουμε μια μονάδα παραγωγής εκτός Ελλάδας.