Γ. Σταθάκης:  «Όχι» σε νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες

Σε 100 δόσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων των πολιτών και σε βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για όσους έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο περί αυθαιρέτων προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Απέκλεισε νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες αλλά άφησε κι ένα περιθώριο για νέες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ως τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη το απόγευμα, καθώς έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος  προχώρησε και σε ευνοϊκότερη διάταξη στα πρόστιμα για τα βιομηχανικά κτήρια. Υποστήριξε ότι δεν γεννιέται νέα γενιά αυθαιρέτων, διότι στο εξής ο μηχανικός που θα νομιμοποιεί θα κινδυνεύει να χάσει την άδεια του για ένα χρόνο ενώ δέχτηκε εν μέρει και τις εισηγήσεις των αρχαιολόγων για τις κατασκευές εντός αρχαιολογικών χώρων.

Παραγωγοί Δυτικής Μακεδονίας και επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε από τους εισηγητές των κομμάτων αλλά και από βουλευτές το θέμα της μετεγκατάστασης των παραγωγών  Αγίους Αναργύρους και Ακρινής (άρθρο 147) και ζητήθηκε μεταξύ των άλλων και  από τον αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας της ΝΔ, Γιάννη Αντωνιάδη και από την εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να πάρουν επιδόματα για τη μετεγκατάσταση, διότι πρόκειται για πρόσφυγες, εντός της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε εκ νέου, να δεχτεί η κυβέρνηση την τροπολογία, που έχει καταθέσει το κόμμα του, για την παράταση του χρόνου κατάθεσης των δικαιολογητικών για τους δασικούς χάρτες.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διότι οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ αργοί, σημειώνοντας πως λειτο, γυργούν αποτρεπτικά στον τομέα των επενδύσεων. Συντάχθηκε και με τη ΔΗΣΥ για την τροπολογία για τους δασικούς χάρτες, η οποία όμως δεν έγινε τελικά δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος, όπως είπε ο ίδιος αναφερόμενος στη συνέχεια και στον εισηγητή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά. 

Πολεοδομικά σκάνδαλα στα νησιά 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε από τους βουλευτές ότι υπάρχουν προβλήματα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποκορύφωμα στα νησιά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, όπου έχει συμβεί ένα από τα μεγαλύτερα πολεοδομικά σκάνδαλα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ακόμη και οι νόμιμοι μηχανικοί να μην μπορούν να λειτουργήσουν.  

Αναφερόμενος στο άρθρο 146, ο Γιάννης Θεοφύλακτος, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως έχει υπάρξει συνάντηση και με τον βουλευτή Φλώρινας, Κωνσταντίνο Σέλτσα και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου για να ρυθμιστεί το θέμα του ΕΝΦΙΑ, για τους παραγωγούς, και ζήτησε να διασφαλιστεί αυτό και νομικά αλλά και να συνδεθεί η απαλλοτρίωση του οικισμού με την απαλλοτρίωση του κάμπου και για τους παραγωγούς, ώστε να μη χάσουν το εισόδημά τους.

Κλείνοντας ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική από πλευράς του εισηγητή Κωνσταντίνου Κατσαφάδου (ΝΔ), σημειώνοντας ότι τα θέματα έχουν τεθεί επαρκώς. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ μιλά για επενδύσεις βάλτωναν 8 χρόνια στα χαρτιά (Ακαδημία Πλάτωνος) η οποία απορρίφθηκε στο ΣτΕ δυο φορές, και μίλησε για γκρίζα ζώνη, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε στον επενδυτικό νόμο να είναι ενταγμένα μόνο τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και αιολικά πάρκα και 2,5 χιλιάδες παραγωγικές επενδύσεις έμεναν στα αζήτητα.