Στερεά Ελλάδα: Στην ώρα του το λευκό κρεμμύδι, καλύπτει το κενό του κόκκινου

Στερεά Ελλάδα: Στην ώρα του το λευκό κρεμμύδι, καλύπτει το κενό του κόκκινου

Tο λευκό κρεμμύδι μπήκε πρώιμα στην παραγωγή σε διάφορες περιοχές της Στερεάς. Η πρώιμη αυτή προσφορά έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη κρεμμυδιού στην αγορά μέχρι να βγει το κόκκινο, περίπου μετά από 20 ημέρες έως 1 μήνα.

Ο Αναστάσιος Ιωάννου, παραγωγός κρεμμυδιών από την περιοχή της Θήβας, μεταφέρει στην «ΥΧ» την εικόνα της πρώιμης διάθεσης κρεμμυδιού: «Η περιοχή μας βγάζει το κρεμμύδι 10 με 15 ημέρες μετά τα Βάτικα. Για να έχουμε αυτή την πρωιμότητα πληρώνουμε ακριβά την αγορά του σπόρου, το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 150 ευρώ το στρέμμα. Αποτελεί σημαντικό κόστος για μας, ωστόσο μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε και ένα καλό αποτέλεσμα. Με μία απόδοση περίπου 4 τόνους το στρέμμα και με μία τιμή για την τρέχουσα περίοδο να ξεκινά από 30 έως 35 λεπτά, τα αποτελέσματα είναι οριακά. Το σύνολο της παραγωγής διατίθεται στην εσωτερική αγορά χωρίς να υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα για εξαγωγές. Θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης παραγωγής μας να το διαθέσουμε στις ξένες αγορές, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές. Κάτι τέτοιο όμως στην παρούσα κατάσταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν υπάρχουν οργανωμένα σχήματα παραγωγών. Το πιο αποκαρδιωτικό για μας είναι το ότι βλέπουμε συχνά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας να παραμένει αδιάθετη και να καταλήγει συχνά στη χωματερή, καθώς οι δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς είναι περιορισμένες».

Στερεά Ελλάδα: Στην ώρα του το λευκό κρεμμύδι, καλύπτει το κενό του κόκκινουΔίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση του προϊόντος μέσα από τη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο κ. Ιωάννου τόνισε: «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε προχωρήσει τις κατάλληλες ενέργειες που θα προσδώσουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα και θα πιστοποιούν την ποιότητα των προϊόντων του τόπου μας. Αναφερόμαστε σε μία περιοχή πού αποτελεί στόχο συμφερόντων και έχει ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ασωπό. Ακόμη και τώρα, τα προϊόντα μας στις αγορές αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις και αρνητική διάθεση. Η πιστοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στις αγορές, ακόμα και σε αυτές του εξωτερικού».

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου τόνισε τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα: «Οι καιροί επιβάλλουν τη συνεργασία των αγροτών μεταξύ τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολύπλοκες υπάρχουσες καταστάσεις. Μόνοι μας δεν θα αντέξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι αγρότες καινοτομούν, αλλά…

Οι παραγωγοί εφαρμόζουν τη νέα τεχνολογία, αλλά η πολιτεία παραμένει εγκλωβισμένη στις αποφάσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής Θήβας, «έχουμε προσαρμόσει την καλλιέργεια του κρεμμυδιού σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες, για να έχουμε πρώιμη παραγωγή. Η πολιτεία εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ όπως ισχύουν πάνω από είκοσι χρόνια στο θέμα των δασμών (για το κρεμμύδι) από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό. Ζητάμε να αλλάξει η ημερομηνία κατά 1 μήνα νωρίτερα και να μην ισχύει η 15 Μαΐου, που είναι σήμερα».