Νέοι Αγρότες: Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίας

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίας

Με επιτυχία, και γεννώντας προσδοκίες για ευόδωση των ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών που βρήκαν πρόσφορο έδαφος κατά τις εργασίες του, ολοκληρώθηκε το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο νησί της Ρόδου.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Rodos Palace με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε τον συνεργατισμό», διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πλήθος εκπροσώπων του αγροτικού και πολιτικού κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο συνέδριο, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο κρίσιμο κεντρικό του θέμα, που αφορούσε τη σημασία του συνεργατισμού για το μέλλον των αγροτών.

Μάλιστα, το κλίμα του συνεδρίου αποτύπωσε λεπτομερώς την αναγκαιότητα συνεργασίας και από κοινού ενεργειών, διαμέσου ενδιαφέρουσων προτάσεων και διαφωτιστικών ομιλιών.

Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν οι νέοι αγρότες να στηρίξουν το επάγγελμά τους, με σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατάρτιση και εξωστρέφεια.

Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και εισηγήθηκε διάλογο από μηδενική βάση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Πιστεύουμε στον συνεργατισμό, με ισχυρές ομάδες παραγωγών παράγοντας ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα. Τα όπλα μας είναι η δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων με brand name, οι συνεργασίες με τη χρήση της συμβολαιακής γεωργίας με άλλους συνεταιρισμούς και βιομηχανίες τροφίμων για την προώθηση των προϊόντων μας. Με τον συνεταιρισμό αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών για ένα προϊόν που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την ασκούμενη αγροτική πολιτική, που αντί να στηρίζει τους νέους οι οποίοι αποτελούν το «κλειδί» για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου, βάζει συνεχώς εμπόδια.

Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίας«Ακούμε μόνο καλές προθέσεις, αλλά κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει ανταποκριθεί σε όσα οι αγρότες έχουμε προτείνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή, να εισάγουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα και να καταρρέει η οικονομία. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Κοινή λογική χρειάζεται, βούληση και αγάπη για τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ.

«Ανάπτυξη χωρίς το τρίπτυχο γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία δεν υπάρχει», τόνισε με νόημα στην εναρκτήρια ομιλία ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος, προαναγγέλλοντας την επισταμένη κάλυψη των τριών αξόνων.

«Οι αγροτικές συλλογικές οργανώσεις, εφόσον απαλλαχθούν από τα βαρίδια του παρελθόντος, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως σε δύσκολες εποχές, όπως είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση που βιώνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Από πλευράς ΠΕΝΑ, δόθηκε η υπόσχεση για συντονισμένη προσπάθεια εντός του συνεδριακού χώρου, αλλά και έξω από αυτόν, προκειμένου να καταστεί σαφής σε όλους η αναγκαιότητα της ιδέας της συνεργασίας και να ξεκινήσει από τη Ρόδο το «σπάρσιμό» της.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, από την πλευρά του, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την καχυποψία των νέων απέναντι στη συλλογικότητα, αποδίδοντας πολλά από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην έλλειψή της. Ζήτησε δε οργάνωση με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής, την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης, τη συλλογική μεταποίηση, την προώθηση και τη διάθεση προϊόντων.

«Οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που μόνο μέσα από πνεύμα συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία είναι η μεγάλη απόσταση από ηπειρωτικούς πόλους ανάπτυξης, το μικρό φυσικό και παραγωγικό μέγεθος, οι περιορισμένοι πόροι, το μικρό ποσοστό απασχολούμενων, ο μικρός κλήρος και οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, κυρίως φυτικοί. Αναφέρθηκε, ωστόσο, και στην ποιοτική υπεροχή των τοπικών αγροτικών προϊόντων, η οποία συνίσταται στις άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, την παραγωγή με μεθόδους που προσεγγίζουν τις βιολογικές και το πλήθος πιστοποιημένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ανανέωση με νέες ενισχυμένες δομές

Έναυσμα ουσιαστικής διερεύνησης του πεδίου εργασιών του συνεδρίου αποτέλεσαν οι ομιλίες του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Πούλη, σχετικά με την τοπική αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και του επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Χατζηγεωργίου, περί του ρόλου των ψυχανθών στην αειφορία των βοσκότοπων και τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίαςΣτο πλαίσιο των νέων και ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας, μίλησε για τον νέο συνεταιριστικό φορέα με ονομασία «Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων (ΣΑΣΟΕΕ)», που πήρε ήδη σάρκα και οστά. Τα ιδρυτικά μέλη είναι 73 συνεταιριστικές οργανώσεις που η γεωγραφική κατανομή τους περιλαμβάνει όλη τη χώρα και καλύπτει πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και όλους τους τομείς προϊόντων.

Από το βήμα, ο κ. Τσιοτίνας απηύθυνε επίσημο κάλεσμα στην ΠΕΝΑ ώστε να ενταχθεί στον νέο φορέα, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνολο των συνεταιρισμένων αγροτών, πλην μόνον κάποιων “κλειδωμένων” κυκλωμάτων που είναι δεμένα με την απαξιωμένη και παραπαίουσα ΠΑΣΕΓΕΣ, απαιτεί ανανέωση, με νέες, ενισχυμένες δομές, ζητά νέους ανθρώπους και συνεταιριστικούς προσανατολισμούς». Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, με αφορμή και το επερχόμενο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όμως φαίνεται ότι η ΠΕΝΑ βλέπει με καλό μάτι το νέο «σχήμα».

Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίαςΜάλιστα, όντας μία εκ των χορηγών του συνεδρίου, η εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είχε εκπροσώπηση κατά τη διάρκειά του, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της, Γιάννης Κουφουδάκης, παρουσίασε το έργο της στο κοινό και αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα, στεκούμενος στις προτάξεις των καιρών για συστράτευση, ώστε να δυναμώσει η διαπραγματευτική ισχύς των αγροτών. Ο κ. Κουφουδάκης στάθηκε στο γεγονός της απουσίας ενός επίσημου, ενιαίου φορέα, με δυνατότητα να εκπροσωπήσει επάξια τους αγρότες στον διάλογο με την κυβέρνηση. «Το τρίτο μνημόνιο ακουμπάει πολύ άσχημα τους αγρότες. Το δυσάρεστο είναι ότι την περίοδο που γινόταν η διαβούλευση για το τι θα περιέχει, δεν υπήρχε ένας αρκετά δυνατός αγροτικός φορέας για να διαπραγματευτεί μαζί της. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έγινε με τα αγροτικά μπλόκα» ανέφερε με νόημα, καταλογίζοντας ευθύνες για αυτό και στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Εκτός από τους πολυάριθμους αγροτικούς φορείς, στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών παρευρέθηκαν πλήθος κυβερνητικών εκπροσώπων, στελεχών της αντιπολίτευσης και τοπικών φορέων κομμάτων, που μίλησαν ή απηύθυναν χαιρετισμό. Μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» τον νέο ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Διευκρίνισε δε ότι μέχρι το 2022 σταδιακά θα μειώνονται οι εισφορές, ενώ ζήτησε και απάντηση από τους συμμετέχοντες για το αν θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις οι συνταξιούχοι αγρότες (πολλές φορές εις βάρος των νέων) ή να μειώνεται έως και 60% η σύνταξή τους από τον ΟΓΑ στην περίπτωση που εξακολουθούν να έχουν εμπορική δραστηριότητα.

Από την πλευρά της η Κλεοπάτρα Πανοπούλου, στέλεχος της μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ ανέλυσε τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής για το υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» (με ύψος ενίσχυσης 17.000-22.000 ευρώ, ποσό κυμαινόμενο ανάλογα με το αν είναι φυτική, μικτή, κτηνοτροφική ή ορεινή η παραγωγή).

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν τα λεγόμενα του ερευνητή του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας), Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «κρεβάτι του Προκρούστη» το πρότυπο καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ για τους συνεταιρισμούς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα συνεργατισμού, όπως των Θεόδωρου και Γιώργου Βασιλόπουλου, μέλη του συνεταιρισμού «Βιοήλις», οι οποίοι εφάρμοσαν ένα καινοτόμο μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου και βραβεύθηκαν ως οι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας της Καρδίτσας. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γεώργιος Κουλοσούσας, μίλησε για το πώς έφτασαν μέσα σε τρία χρόνια στην δημιουργία των εγκαταστάσεων τους, παρά τα εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν και το λαμπρό μέλλον του συνεταιρισμού που ανοίγεται μπροστά τους.

Στη Ρόδο καλλιεργήθηκε η ιδέα της συνεργασίας

Αναγκαιότητα η ανάπτυξη των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενης υποστήριξης των αγροτών στο χωράφι

Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν θεματικά εργαστήρια, όπου και διατυπώθηκαν δράσεις πολιτικής στους θεματικούς άξονες του συνεργατισμού, των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας γενικότερα, της ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως ο υψηλός ηλικιακός μέσος όρος των αγροτών στην Ελλάδα, η μη ενασχόληση των νέων με τον κλάδο και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν είναι η αναγκαιότητα ανάπτυξης των υπηρεσιών γεωργικών εφαρμογών και συνεχόμενης υποστήριξης των αγροτών στο χωράφι. Επίσης, τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκλήρωση και βελτίωση των υποδομών (καλλιεργητικών και κοινωνικών) στην ύπαιθρο, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες γης στους τομείς της νομιμοποίησης αλλά και της κατοικίας, για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας.

Προτείνεται, δε, να θεσπιστεί ο ρόλος του κτηνοτρόφου – διαχειριστή του περιβάλλοντος με καθορισμένο από πριν βοσκότοπο και σχέδιο διαχείρισης. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί η ευελιξία στην αξιοποίηση από γεωργούς των προγραμμάτων ανάπτυξης των μικρών χωριών και οικισμών της υπαίθρου, η ολοκλήρωση των υποδομών ιχθυοσκάλων και αλιευτικών λιμένων, η ενίσχυση για τη δημιουργία ικανού μεγέθους αλιευτικών μονάδων και προγραμμάτων προώθησης αλιευτικών προϊόντων.

Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του συνεργατισμού ως κεντρικού θέματος του συνεδρίου και συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση που διεξήχθη.

Ελπίδα όλων είναι ότι ο ήχος της «κουδούνας» που σηματοδότησε την έναρξη του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τους Νέους Αγρότες θα αποτελέσει έναυσμα επαγρύπνησης για το σύνολο του «νέου αίματος» που ρέει στον χώρο και καλείται να δώσει στον αγροτικό τομέα το πρόσωπο που του αξίζει.