Στη Χαλκιδική, το τυροκομείο Σταθώρη καινοτομεί και πρωτοτυπεί

Δεν διαφημίζουν μόνο την τοπική παραγωγή, αλλά εμπνέονται από την ιστορία, τη διαχρονική ελληνική παράδοση και την τοπογεωγραφία της περιοχής.

tirokomeio-stathori-chalkidiki2

Ο λόγος για τα προϊόντα της τυροκομικής μονάδας του Ιωάννη Σταθώρη, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, που δεν βασίζονται απλά σε μύθους, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας, όπως δηλώνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Έτσι, το αθωνίτικο τυρί παίρνει την ονομασία του από το χαρακτηριστικό σχήμα του, το οποίο παραπέμπει στην κορυφή του Άθωνος, η γραβιέρα Άκανθος από την αρχαία Άκανθο, αρχαιότερη ονομασία της Ιερισσού, όπως την αναφέρει ο Θουκυδίδης, το Αγιοτύρι είναι εμπνευσμένο από την παραγωγή που γίνεται στις πύλες του Αγίου Όρους, το Μικρασιατικό τυροκομείται ακολουθώντας την παράδοση των προγόνων του ιδιοκτήτη και το Αριστοτέλειον, που παράγεται με φυσικές μεθόδους, εμπνέεται από τη φιλοσοφία του αρχαίου Σταγειρίτη φιλοσόφου.

τυροκομείο Σταθώρη βραβευμένα και με παγκόσμιο ρεκόρ
Τυροκομικά βραβευμένα και με παγκόσμιο ρεκόρ

Η λειτουργία του τυροκομείου ξεκίνησε το 2005, μετά από ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με συντοπίτη του κ. Σταθώρη και το οποίο τον ώθησε να μετατρέψει τη μικρή κτηνοτροφική μονάδα, με τα μόλις 100 πρόβατα που διέθετε με τον πατέρα του, σε παραδοσιακό τυροκομείο. Οι σπουδές του στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων απέφεραν και τους ανάλογους καρπούς. Οι εξαγωγές του τυροκομείου είναι ελάχιστες, καθώς η ελληνική αγορά απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, που ανέρχεται σε 700 τόνους ετησίως. Σε δύο χρόνια, η παραγωγή ανέβηκε αρκετά και σήμερα το τυροκομείο Σταθώρη κάνει ετήσιο τζίρο 4 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα διαθέτει 20 κωδικούς προϊόντων, έχει 25 άτομα προσωπικό, ενώ η συλλογή του γάλακτος γίνεται αποκλειστικά από τους 170 κτηνοτρόφους της περιοχής με τους οποίους συνεργάζεται, αλλά και στηρίζει. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η επέκταση της μονάδας και, όπως λέει χαριτολογώντας ο κ. Σταθώρης, «από μονό κρεβάτι, για δύο άτομα, πήγαμε στο διπλό».

Είναι το μοναδικό ελληνικό τυροκομείο με το τυρί Πετρωτό, που κατέκτησε θέση στο Βιβλίο Γκίνες, αφού πριν από μερικά χρόνια παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο κεφάλι κατσικίσιου τυριού στον κόσμο, το οποίο ζύγιζε 939 κιλά, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 6.000 λίτρα γάλα.