Στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Οι 11 καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου

Κατατέθηκε στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Παρασκευή. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 4 το μεσημέρι με θέμα το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Αγροδιατροφή και τεχνολογία – πληροφορική – επικοινωνίες είναι οι δύο κλάδοι στους οποίους δίνει έμφαση ο νέος νόμος που έχει ως κεντρικούς στόχους, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο που επικαλείται το ΑΠΕ –ΜΠΕ, στους συγκεκριμένους κλάδους να δομήσει η χώρα ένα «brand name» αλλάζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

Κεντρικοί στόχοι του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι:

  • Η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών, βιώσιμων επιχειρήσεων
  • Η ενίσχυση της απασχόλησης με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο τη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων
  • Η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
  • Η ενίσχυση των συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των επιχειρήσεων
  • Η επανεκβιομηχάνιση της χώρας με στήριξη της καταρρέουσας, αλλά όχι απαξιωμένης, ελληνικής βιομηχανίας

Με βασικά εργαλεία ενίσχυσης τη φορολογική απαλλαγή, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, την επιχορήγηση, την επιδότηση μισθολογικού κόστους, τα χρηματοδοτικής εργαλεία, σταθερό φορολογικό σύστημα και ταχεία αδειοδότηση, το ελάχιστο ύψος επένδυσης που προβλέπεται είναι: για ΚοινΣΕπ 100.000 ευρώ, για μικρές επιχειρήσεις 150.000 ευρώ, για μεσαίες 200.000 ευρώ και για μεγάλες επιχειρήσεις 500.000 ευρώ. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι 5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καλυφθεί είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από κεφάλαια τρίτων (με τραπεζικό δανεισμό ή συμμετοχές).

Ακόμη, προβλέπονται αυξημένα κίνητρα για έργα σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές, σε επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες και δυναμικές (με όρους αύξηση απασχόλησης), σε συνεταιρισμούς/ΚοινΣΕπ, σε επιχειρήσεις των κλάδων της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Αγροδιατροφής, σε επιχειρήσεις που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία και σε επιχειρήσεις με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.

Περιλαμβάνονται οκτώ διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης. Πρόκειται για: το βασικό καθεστώς για τη γενική επιχειρηματικότητα, ειδικό καθεστώς για ταχεία ένταξη με περιορισμένα κριτήρια, καθεστώς για νεοϊδρυθείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα, για ανάπτυξη συνεργειών και δικτυώσεων (clusters), για δημιουργία Ταμείων Συμμετοχών με το Δημόσιο, για επενδύσεις μείζονος σημασίας, για χωρικά και κλαδικά σχέδια.

Μ.Ζ.