Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017, τι προβλέπει για φόρους και εισφορές

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Κατατέθηκε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως έγινε γνωστό, η συζήτησή του θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία.

Mεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,371 δισ. ευρώ η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισφορών σε κατηγορίες αγροτών και αυτοαπασχολύμενων όσο και στην καταβολή από 1/1/2017 εργοδοτικής εισφοράς από το Δημόσιο και των εισφορών εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ.

Οι άμεσοι φόροι

Στο φορολογικό σκέλος, από την άμεση φορολογία εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20,711 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 683 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό 2016. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 12,676 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 651 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, προέρχεται κατά 177 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των φυσικών προσώπων και κατά 533 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των νομικών προσώπων. Αντιθέτως, ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 59 εκατ. ευρώ.

Οι φόροι περιουσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3.533 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 255 εκατ. ευρώ από το στόχο του προϋπολογισμού 2016, λόγω της μετακύλισης καταβολής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2016 τον Ιανουάριο 2017.

Έμμεσοι φόροι

Από τους έμμεσους φόρους αναμένεται να εισπραχθούν 25108 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του 2016. Ειδικότερα:

Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 14.707 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 331 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων είναι αυξημένος κατά 526 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένοι εμφανίζονται τόσο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 153 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, όσο και ο ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα κατά 42 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 8.835 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 267 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2016. Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι είναι μειωμένοι έναντι του στόχου κατά 223 εκατ. ευρώ, λόγω της μη εφαρμογής επιβολής ειδικού τέλους ανά στήλη κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ.

Τέλος, οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 717 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 332 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής για την τακτοποίηση οφειλών προηγούμενων ετών.

Σημειωτέον ότι στις εκτιμήσεις των εσόδων έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποδόσεις των νέων παρεμβάσεων που θεσμοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν στο 2016, όπως:

–           η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,

–           η αναμόρφωση των συντελεστών και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

–           η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ,

–           η αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων,

–           η αναμόρφωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) επί των ενεργειακών προϊόντων,

–           το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση,

–           η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια,

–           η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ζύθο,

–           οι φορολογικές απαλλαγές από το νέο επενδυτικό νόμο.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 47,568 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Tι φέρνει για τους αγρότες

Όπως έγραφε νωρίτερα το ypaithros,gr, στο πλαίσιο των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους, στα έσοδα των αγροτών από τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα προστίθεται πλέον ολόκληρη η βασική ενίσχυση. Εκτός μένουν το πρασίνισμα και η συνδεδεμένη εφόσον δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος γίνεται με κλίμακα που ξεκινά από 22% και φτάνει στο 45%. Συγκεκριμένα, με συντελεστές:

-22% για εισοδήματα που φθάνουν μέχρι και το ποσό των 20.000 ευρώ

-29%, στο τμήμα πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ

-37% στο τμήμα πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

-45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Oι επαγγελματίες αγρότες δικαιούνται αφορολόγητο με τη μορφή έκπτωσης φόρου που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένωντέκνων.

Όσοι αγρότες δηλώσουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την οποία θα ισχύσουν νέου συντελεστές, από 2,2% έως 10%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι όλοι οι αγρότες θα κληθούν να προκαταλάβουν φόρο που ανέρχεται στο 100% του κύριου φόρου.

Χαμένοι, ωστόσο, βγαίνουν και χιλιάδες φορολογούμενοι που, μετά τις αλλαγές στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη (εισόδημα άνω του 50% από αγροτική δραστηριότητα αντί για 30% που ίσχυε ως τώρα) χάνουν το αφορολόγητο που δικαιούνται οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, τα εισοδήματά τους που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα θα φορολογηθούν αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν έως και το 45% χωρίς να έχουν κάποια έκπτωση.