Στην καρδιά της απόσταξης η Πιερία

Στην καρδιά της απόσταξης η Πιερία

Κορυφώνεται αυτές τις ημέρες στην Πιερία η διαδικασία της απόσταξης τσίπουρου, διαδικασία που έχει κρατήσει το παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, σήμερα στην Πιερία λειτουργούν 100 περίπου καζάνια, στα οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι θεσπισμένοι κανόνες. «Η απόσταξη του τσίπουρου αποτελεί ιεροτελεστία, είναι μια διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, συνδυάζεται σχεδόν πάντα με νυχτέρια – δύο εικοσιτετράωρα είναι αυτά – και καλή παρέα με γλέντι και παραδοσιακούς μεζέδες» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουκά, στην περιοχή έχουν γίνει τεράστια βήματα στην ποιοτική εξέλιξη του τσίπουρου, στην ανάπτυξη «αποστακτικής» κουλτούρας και στην άνθιση της γαστρονομίας του τσίπουρου. «Η τοπική γαστρονομία έχει την τιμητική της σε κάθε ρακοκάζανο» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το σημαντικό όμως είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις των ανθρώπων που αναπτύσσονται κατά την απόσταξη αλλά και όταν καταναλώνεται. Το τσίπουρο δεν είναι ένα αλκοολούχο ποτό, είναι το μέσο για κοινωνική συναναστροφή καθώς φέρνει περισσότερη οικειότητα, δημιουργεί ζεστή ατμόσφαιρα και ευχάριστη διάθεση στους συνδαιτυμόνες, εκπροσωπεί μια ολόκληρη κουλτούρα που ενώνει μια παρέα γύρω από ένα τραπέζι» προσθέτει.

Επιπλέον, επισημαίνει πως οι Πιερείς αμβυκούχοι, γνώστες της πατροπαράδοτης διαδικασίας, προσέχουν ιδιαίτερα τον τρόπο της απόσταξης αλλά και της μετάβρασης. «Το τσίπουρο στην Πιερία αποστάζεται και δεύτερη φορά, γεγονός καθοριστικό για την καλή του γεύση και ποιότητα. Αυτοί που γνωρίζουν από καλό τσίπουρο προτιμούν αυτό που παίρνουμε από την καρδιά της απόσταξης ενώ οι κεφαλές (ακεταλδεύδη και μεθανόλη) και οι ουρές της απόσταξης (ανώτερες αλκοόλες, εστέρες, λιπαρά οξέα κλπ) απομακρύνονται ή τις κρατάμε για εντριβές» τονίζει.