Στην Κάτω Τιθορέα η αγροτική ανάπτυξη είναι γένους θηλυκού

Η… Θημωνιά της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας από την Άννα Ράπτη και ακόμη δέκα γυναίκες της περιοχής

Η Τιθορέα Λοκρίδας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αγροτική περιοχή της χώρας μας. Η πολυκαλλιέργεια των χωραφιών παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κτήματα των αγροτών, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα.

Μέσω της «ΥΧ», συνομιλήσαμε με την αγρότισσα Άννα Ράπτη, η οποία μας μετέφερε τους δικούς της προβληματισμούς για την αγροτική παραγωγή, αλλά και την αγάπη της γι’ αυτόν τον χώρο: «Το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια και σε αγροτική περιοχή με έκανε να αγαπήσω τη γη και να μάθω να την καλλιεργώ, έτσι ώστε να γεύομαι τους καρπούς της. Σε όλη μου τη ζωή, και παράλληλα με άλλες δουλειές, μοχθώ για την καλλιέργεια του χωραφιού, μετρώ τα φύλλα του καπνού, το ύψος του βαμβακιού, το δέσιμο της ντομάτας, το χρώμα του σταριού, το άνθισμα του τριφυλλιού. Παλεύω να δαμάσω τη γη, τον καιρό, το άγχος, την ανασφάλεια για την παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων, το είδος της καλλιέργειας, την ποιότητα και τόσα άλλα που κάνουν τη δουλειά αυτή δύσκολη. Δύσκολη για όλους τους αγρότες, πολύ περισσότερο για μια γυναίκα αγρότισσα. Η γη και οι καλλιέργειές της κράτησαν τους ανθρώπους ζωντανούς σε δύσκολους καιρούς στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να μας κρατούν ζωντανούς, υλικά και ψυχικά. Μέσα από νέες γεωργικές δραστηριότητες θα υπάρξει ενδυνάμωση της οικογενειακής και της κοινωνικής οικονομίας και μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες η αγροτική ανάπτυξη θα είναι αυτή που θα φέρει ανακούφιση στον ταλαιπωρημένο και εξασθενημένο αγροτικό πληθυσμό».

Η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και προώθηση των αγροτικών τους προϊόντων τους οδήγησε στην αναζήτηση νέων μορφών συνεργασίας στον αγροτικό χώρο και ειδικότερα στον χώρο της συνεργατικής γυναικείας επιχειρηματικότητας. Εστιάζοντας στο δικό τους παράδειγμα συλλογικής έκφρασης, η κα Ράπτη δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η τιμή πώλησης του σταριού που παράγουμε δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ποιότητά του ούτε και στον κόπο που χρειάζεται για να παραχθεί. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε εμένα και άλλες δέκα γυναίκες της πόλης μας στην ίδρυση του Γυναικείου Συνεταιρισμού Κάτω Τιθορέας ‘‘Η ΘΗΜΩΝΙΑ’’. Οι άμεσοι στόχοι μας είναι να δημιουργήσουμε προϊόντα με βάση το αλεύρι, να προβάλουμε τον τόπο μας, να συνεχίσουμε την παράδοση και να επιχειρήσουμε συνεταιριστικά. Αποσκοπούμε στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση ατόμων, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την τοπική ανάπτυξη».

H κα Ράπτη έκλεισε την παρέμβασή της με ένα κάλεσμα στις γυναίκες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία: «Πιστεύω πως προσπάθειες όπως η δική μας, που έχουν ως βάση την αγάπη για τη γη και τη δημιουργία με τα προϊόντα της γης, αξίζουν επιβράβευση και οι γυναίκες αγρότισσες είναι ικανές και άξιες να φέρουν σε πέρας δύσκολα και απαιτητικά αγροτικά επιχειρηματικά σχέδια».