Στην Πελοπόννησο πάτησε η Redestos-Ευθυμιάδης

Με ενιαίο brand «Lucia’s Farm» τα προϊόντα του ομίλου

Στην Πελοπόννησο πάτησε η Redestos-Ευθυμιάδης

Κάτω από τη σκέπη ενός ενιαίου brand εντάσσει o όμιλος Redestos- Ευθυμιάδης τις τυποποιημένες ντομάτες και πατάτες ειδικών προδιαγραφών που παράγει και τις οποίες μέχρι πρόσφατα διέθετε στην αγορά με τις επωνυμίες «Lucia» και «Μυρτώ», αντίστοιχα.

Αμφότερα τα προϊόντα, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμης Ευθυμιάδης, θα συγκροτούν, πλέον, την οικογένεια της «Lucia’s Farm».

Παράλληλα, ο όμιλος προχωράει στη διεύρυνση του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας πατάτας, που –ήδη– εφαρμόζει στο Νευροκόπι Δράμας, προσθέτοντας στο ενεργητικό του 200 στρέμματα στην Πελοπόννησο. «Ξεκινάμε δοκιμαστικά με μια ομάδα 6-7 παραγωγών στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Η “παρθενική” σπορά θα γίνει τον Ιανουάριο και την άνοιξη αναμένουμε την πρώτη παραγωγή», σημειώνει ο κ. Ευθυμιάδης. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την εμπορική περίοδο και ευελπιστούμε ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, μπορούμε να είμαστε παρόντες στην αγορά με επώνυμο – τυποποιημένο προϊόν σχεδόν 12 μήνες τον χρόνο», συμπληρώνει.

Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την επέκταση της συμβολαιακής στην πατάτα σε 10.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα, σε ορίζοντα τριετίας. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Safari, ωστόσο, αυτό το διάστημα δοκιμάζεται και μια νέα κιτρινόσαρκη, η Queen Anne, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στα γευστικά γούστα του κοινού της βόρειας Ελλάδας.

Το συμβολαιακό σύστημα της εταιρείας βασίζεται στην εκκαθάριση και δεν προβλέπει κάποια ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η εμπειρία από τα τρία χρόνια εφαρμογής του δείχνει ότι «ο καλλιεργητής απολαμβάνει μια τιμή τουλάχιστον 20% αυξημένη σε σχέση με εκείνη στην οποία πουλάει σε έναν κοινό έμπορο».

Σε ό,τι αφορά την ντομάτα, η Redestos συνεχίζει τη στροφή από τις μεγαλόκαρπες στις μικρόκαρπες ποικιλίες. Οι τελευταίες, φέτος, καταλαμβάνουν το 80% των εκτάσεων (100 στρέμματα) που καλλιεργούνται υδροπονικά στην Aλεξάνδρεια Ημαθίας, έναντι 20% της μεγάλης ντομάτας σε τσαμπί (σ.σ. πριν 3-4 χρόνια η αναλογία ήταν 90-10 υπέρ της μεγαλόκαρπης).

Τέλος, «ωριμάζει», όπως όλα δείχνουν, το εγχείρημα για τη δημιουργία δεύτερου θερμοκηπίου, στο οποίο θα αξιοποιείται το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής της Ξάνθης. Όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Ευθυμιάδης, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο και «εκτιμούμε ότι θα πάρουμε το κομμάτι που μας ενδιαφέρει». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου μέσα στο 2017.