Στήριγμα στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ η συμφωνία Tραμπ – Γιούνκερ

Εμπόδια στην προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

giounker-trumb

Μήνυμα σαφούς στήριξης στο υφιστάμενο καθεστώς αθρόων εισαγωγών σόγιας στις οποίες βασίζεται ο κτηνοτροφικός τομέας της ΕΕ, αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη 25 Ιουλίου. Σκοπός των δύο ο τερματισμός του πολεμικού κλίματος στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών και η κατάρτιση οδικού χάρτη ώστε να εξαλειφθεί η εκατέρωθεν επιβολή δασμών που ξεκίνησε με τη δασμολόγηση ευρωπαϊκών προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε με εξαγγελίες από πλευράς ΕΕ για αντίποινα σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων. 

Η όλη κατάσταση και η κλιμάκωσή της σε συνδυασμό με το τεταμένο κλίμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία, αποσταθεροποιώντας το διεθνές οικονομικό κλίμα και δημιουργώντας φόβους για επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Όλα αυτά ώθησαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ να αναλάβει πρωτοβουλίες προσέγγισης με τις ΗΠΑ. Οι δύο άντρες συμφώνησαν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με στόχο «τον στενό διάλογο για τη διευκόλυνση και σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με στόχο την από κοινού κατάργηση των δασμών» σε μια σειρά προϊόντων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε από την πλευρά της για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σόγιας από τις ΗΠΑ, κάτι που όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Τραμπ «αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τους αμερικανούς αγρότες». Από την πλευρά της η ΕΕ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δε θα επιβληθούν δασμοί στις εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας της προς τις ΗΠΑ. «Θα εργαστούμε από κοινού για να μειώσουμε τα εμπόδια και να αυξήσουμε τις εμπορικές σχέσεις σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα καθώς και σε προϊόντα σόγιας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τροχοπέδη στα σχέδια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών

Φαίνεται πως για μια ακόμη φορά τα φιλόδοξα σχέδια που έχει εξαγγείλει η ΕΕ για απεξάρτηση από τα εισαγόμενα σογιάλευρα για την παρασκευή ζωοτροφών πηγαίνουν πίσω, παρά το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία το θέμα τέθηκε υψηλά στην ατζέντα για το προσεχές διάστημα. Έτσι ο Ευρωπαίος και Έλληνας κτηνοτρόφος βλέπει ότι οι περιβόητες εξαγγελίες για αυτονομία και μείωση του κόστους στις ζωοτροφές αποτελούν περισσότερο ευσεβείς πόθους ή αντάλλαγμα στο ζύγι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.