Στηρίγματα από Ισπανία και Ιταλία περιμένει το επιτραπέζιο ροδάκινο

Ξεκίνησαν από τα ψηλά, αλλά έπεσαν στα 40 λεπτά οι τιμές στα πρώτα πρώιμα

Πήρε υπογραφή η τροποποιητική για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ σε νέες καλλιέργειες
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Του Γιάννη Τσατσάκη

Σημάδια… κόπωσης αρχίζουν να εμφανίζουν οι τιμές στα πρώτα επιτραπέζια ροδάκινα της σεζόν, μετά το δυναμικό ξεκίνημα των υπερπρώιμων ποικιλιών, που άρχισαν να συγκομίζονται φέτος από τα μέσα Μαΐου και «χτύπησαν», για τις καλές ποιότητες, τα 70 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Η πρωίμηση της φετινής παραγωγής φαίνεται ότι δημιουργεί προσκόμματα στην απορρόφηση από την αγορά, δίνοντας σε πολλούς εμπόρους «πάτημα» για να συμπιέσουν το τελευταίο διάστημα τις τιμές στα επίπεδα των 35-40 λεπτών το κιλό. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μεταφέρουν στην «ΥΧ» καλλιεργητές και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ο ίδιοι έμποροι έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν από τώρα κλίμα για περαιτέρω πτώση των τιμών στον κύριο όγκο της παραγωγής που ακολουθεί τον Ιούνιο, με πρόσχημα την προβληματική πρόσβαση στη ρωσική αγορά.

Περιθώρια αισιοδοξίας αφήνουν οι πρώτες εκτιμήσεις που μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ και ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, αυτό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στις τιμές και στη ζήτηση.

-Διαφήμιση-
Delegate