Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στην παραγωγή βιοαερίου μεταξύ των κρατών της ΕΕ

Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο παράγουν το 77% του βιοαερίου της ΕΕ

Λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, όπως βουστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, καθώς και από ληγμένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει η μεταφορά τους σε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.

Αν και στην Ελλάδα οι μονάδες βιοαερίου είναι ελάχιστες και μετράνε λίγα χρόνια ζωής, άλλες χώρες του εξωτερικού έχουν μπει στο… παιχνίδι εδώ και δεκαετίες, με τις Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο να παράγουν, αυτήν τη στιγμή, το 77% του συνόλου του βιοαερίου της ΕΕ (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), έχοντας κατανοήσει πλήρως το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο επιτελείται.

Με τη Θεσσαλία να βρίθει από κτηνοτροφικές μονάδες και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που τα οργανικά απόβλητά τους αποτελούν την πρώτη ύλη για το βιοαέριο, δεν είναι τυχαίο πως μέσα στο καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ΑΕ.

Το βιοαέριο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα βιοαερίου στην ΕΕ, αφού παράγει το 50% του συνόλου, περίπου 311 PJ από περίπου 800-900 μονάδες. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 90 PJ, 424 μονάδες εν λειτουργία και άλλες 442 που έχουν αδειοδοτηθεί, και η Ιταλία με 80 PJ, ενώ το 62% του βιοαερίου της ΕΕ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το 27% για θέρμανση. Άλλες σημαντικές χώρες στην παραγωγή βιοαερίου είναι η Τσεχία και η Ολλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 18 μονάδες και ετήσια παραγωγή 5 PJ (Πίνακας).

To βασικό πρόβλημα της Ελλάδας εστιάζεται στην έλλειψη μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, η θέση των μονάδων όπου παράγεται η πρώτη ύλη (οργανικά και φυτικά απόβλητα) για την παραγωγή βιοαερίου είναι διάσπαρτη, κατακερματισμένη και, σε πολλές περιπτώσεις, σχεδόν άγνωστη. Πρόκειται είτε για μικρά εκτροφεία, είτε για μονάδες που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ και το ανάγλυφο της Ελλάδας και οι ορεινές περιοχές καθιστούν την ταυτοποίηση και την προμήθεια της πρώτης ύλης δύσκολη.

Tο βιοαέριο στην Ελλάδα

Μία αξιόλογη επιχειρηματική προσπάθεια, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί αυτή της δημιουργίας της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ΑΕ, της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιοαερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2017.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον Ευριπίδη Δοντά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, επιχείρησης που εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργία, ο οποίος μας μίλησε για την παράλληλη προσπάθεια της επιχείρησης να εισέλθει στο κομμάτι της παραγωγής βιοαερίου.

«Ένεκα των κακών συνθηκών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και με τη δημιουργία μίας μονάδας βιοαερίου, η οποία θα επεξεργάζεται τα οργανικά απόβλητα, φυτικά (ελαιοτριβεία, ληγμένα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα) και ζωικά (από βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοτροφία και τυροκομεία). Στη συνέχεια, με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης, θα παράγεται βιοαέριο, το οποίο και θα οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσεως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η μονάδα είναι δυναμικότητας 5,25 MWe, ενώ ανάλογα με το ενεργειακό περιεχόμενο του υλικού, εκτιμάται ότι θα μπορεί να επεξεργάζεται περίπου 600 τόνους υπολείμματα ημερησίως. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια «στη συνέχεια, θα διοχετεύεται στο δίκτυο με σύμβαση στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ό,τι μένει μετά τη χώνευση του βιοαερίου είναι βιολογικό λίπασμα, που και αυτό απευθύνεται στους αγρότες, οπότε μιλάμε για κυκλική οικονομία, κάτι που έχει ανάγκη η χώρα μας», μας λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων.

Επένδυση στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον

Η μονάδα κόστισε περίπου 17-18 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται σε ένα μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα JESSICA. «Στα προαπαιτούμενα ήταν να οριστικοποιήσουμε τις μονάδες με τις οποίες θα συνεργαζόμαστε, οπότε και συνάψαμε συμβόλαια με 100 παραγωγούς περίπου, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλίας», αναφέρει ο Ε. Δοντάς.

«Η συνεργασία με τους παραγωγούς θα αποτελέσει διέξοδο για τη διαχείριση των εξαγόμενων αποβλήτων των μονάδων, ενώ θα βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή, αλλά και στην ανάπτυξη της γεωργίας», εκτιμά ο κ. Δοντάς.

Επισημαίνει, δε, πως «η ανάπτυξη στον κλάδο του βιοαερίου θα πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και αυτό γιατί και οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε συγκεκριμένες ποσότητες».

Τέλος, υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με οδηγία από την ευρωπαϊκή κοινότητα για τα αστικά οργανικά απόβλητα, από σπίτια, κλαδέματα κ.ά. «έχουμε συμφωνήσει με τον Δήμο Παλαμά, ώστε αυτά να μεταφέρονται στη μονάδα μας. Έτσι, έχουμε μείωση των απορριμμάτων που φτάνουν στις χωματερές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος».