Στο 40% σχεδιάζεται η ποσόστωση γυναικών στους ΟΤΑ και στη βουλή

Στο 40% σχεδιάζεται η ποσόστωση γυναικών στους ΟΤΑ

Θεσμικές αλλαγές με στόχο την βελτίωση της ζωής της γυναίκας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την 8η Μαρτίου και την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε διεθνώς ως «Ημέρα της Γυναίκας» με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πριν από 43 χρόνια. Επιλέχθηκε αλλά για να τιμήσει τους αγώνες των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που το 1857 κατέβηκαν σε μαζική απεργία ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μπορεί τα προβλήματα σχετικά με το γυναικείο ζήτημα να μην είναι ίδια αλλά «η εδραιωμένη διάκριση σε βάρος των γυναικών τις κάνει να βιώνουν με διπλό τρόποτα κοινωνικά προβλήματα, είτε τα προβλήματα αυτά αφορούν την πείνα, τη φτώχεια, την έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, είτε είναι ο πόλεμος και η βία, ο αναλφαβητισμός και οι κάθε είδους προκαταλήψεις, είτε είναι η ανεργία και η κοινωνική επισφάλεια».  

Η Κρητικιά Καλλιρόη Παρρέν και το δικαίωμα ψήφου 

Αναφέρθηκε και στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, που έθεσε η Καλλιρόη Παρρέν. «Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπήρξε μια μακρά πορεία αγώνων, προκειμένου να κατοχυρωθούν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα. Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας από τότε που η Καλλιρόη Παρρέν εκτοπίστηκε στην Ύδρα και η έκδοση της φεμινιστικής εφημερίδας που εξέδιδε απαγορεύτηκε μέχρι το 1952, οπότε και παραχωρήθηκε, επιτέλους, το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες». Σημείωσε ωστόσο ότι πριν το 1952, το 1944 στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας, στις απελευθερωμένες περιοχές της κατεχόμενης Ελλάδας, είχε προηγηθεί η ψήφος των γυναικών για την ανάδειξη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της γνωστής σε όλους μας ως Κυβέρνηση του Βουνού.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας το 2010 χτύπησε περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τις γυναίκες. Ο κ.Τσίπρας σημείωσε πως το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, είναι μια στις τρεις γυναίκες, 33%. Πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. και τόνισε πως κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα κράτη μέλη, ενώ 13 εκ. γυναίκες έχουν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία, από τέως ή νυν σύντροφο, δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προτείνει αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% στα ψηφοδέλτια βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών

Παρ΄ όλα αυτά στη συνέχεια υπήρξαν διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων και της βίας κατά των γυναικών και των ανήλικων παιδιών και των ηλικιωμένων στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που έχει υπογράψει και η χώρα μας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά και στην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάιος 2011) για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και Ενδοοικογενειακής Βίας αλλά περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις. Με το νομοσχέδιο, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αυστηροποιείται και για τους γάμους σε μικρή ηλικία και για το θέμα των γονεϊκών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Βούλτεψη, οι αμοιβές των γυναικών σήμερα είναι μειωμένες κατά 12%.  «Περιμένω να έρθει κάποια στιγμή που να μη χρειάζεται να συζητάμε τα αυτονόητα… Φταίμε όλοι έπρεπε να έχει έρθει πριν το νομοσχέδιο» ανέφερε η Χαρά Κεφαλίδου, εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια και ζήτησε αυτοκριτική απ΄τα κυβερνώντα κόμματα γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η κύρωση της σύμβασης.