Στο 7ο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών ο Μπόλαρης

Στο 7ο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών ο Μπόλαρης

Η τελετή έναρξης του 7ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών με θέμα «Θρησκεία του Κράτους, Θρησκεία για το Κράτος», πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, την Κυριακή 3 Ιούλη 2016. Το επιστημονικό γεγονός οργανώθηκε από το Δήμο Καβάλας σε συνεργασία με το LABEX RESMED (Laboratoire d’excellence “Religions et Sociétés dans le Monde Méditerranéen” (RESMED) Γαλλία, το Centre d’Etudes en Sciences Sociales du Religieux της ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENCES SOCIALES(Γαλλία), το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Insitut Francais de Thessalonique (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ανάδειξης της Βυζαντινής Καβάλας και την προσήλωση σε ποιοτικές πολιτικές στο χώρο του πολιτισμού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης εξήρε το ανυπόκριτο ενδιαφέρον και την αξιοθαύμαστη ζέση του καθηγητή Paolo Odorico για τις Βυζαντινές σπουδές και τον ασίγαστο έρωτά του για την Ελλάδα. Τόνισε πως το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών είναι θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας για τις Βυζαντινές σπουδές που συγκεντρώνει κάθε χρόνο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές στο θεματικό πεδίο, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες από διαφορετικές χώρες. Η διευθύντρια του LABEX RESMED, ερευνητικού κέντρου αριστείας στη μελέτη των κοινωνιών και των θρησκειών της Μεσογείου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, κα Béatrice CASEAU αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα για την προώθηση διεθνώς των Βυζαντινών σπουδών μέσα από το θεσμό του Θερινού Πανεπιστημίου και τις θεματικές κάθε χρόνο που εμβαθύνουν σε ζητήματα που διατηρούν την επικαιρότητά τους. Ο καθηγητής Paolo Odorico τόνισε πως ο Βυζαντινός Πολιτισμός είναι ένας πυλώνας της Ευρωπαϊκής μας παιδείας και από το πολιτιστικό του απόθεμα μπορούμε να αντλήσουμε μεθοδολογικά εργαλεία αλλά και πληροφορίες για την κατανόηση του κόσμου. Επεσήμανε πως στα χρόνια λειτουργίας του ο θεσμός έφερε κοντά φοιτητές από διαφορετικές χώρες που έγιναν πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού και πολλοί από αυτούς, που στο μεταξύ έχουν ακολουθήσει ακαδημαϊκή και ερευνητική διαδρομή, συμμετέχουν σε ένα άτυπο δίκτυο προώθησης των Βυζαντινών σπουδών. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας κα Σταυρούλα Δαδάκη και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Καβάλας κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου ξεκίνησαν στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 9 Ιουλίου.