Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας οι τεχνολογικές λύσεις για τους μικροκαλλιεργητές

Εκπρόσωποι του αγροτικού και τεχνολογικού τομέα συναντήθηκαν στη Σόφια της Βουλγαρίας

digital_agri

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO), η Προεδρία της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Γεωργίας και το Ινστιτούτο Αγροστρατηγικής και Καινοτομίας της Βουλγαρίας συνδιοργάνωσαν στη Σόφια, το φόρουμ “2gether 4 Strong Digital Agriculture” («Μαζί για Δυνατή Ψηφιακή Γεωργία»). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Απριλίου και κατά τη διάρκειά της, φορείς και τεχνοκράτες συζήτησαν για την τεχνολογία και τις εφαρμογές της στον αγροτικό τομέα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δρ. Νικόλαος Μαριάνος, Head of European Projects Department της NEUROPUBLIC, που παρουσίασε το σύστημα gaiasense ως μια καινοτόμο λύση ευφυούς γεωργίας.

Το gaiasense ως καινοτόμος και ρεαλιστική λύση ευφυούς γεωργίας

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ “2gether 4 Strong Digital Agriculture” παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας και άνοιξε διάλογος από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (αγρότες, φορείς χάραξης και εφαρμογής πολιτικής, επιστήμονες, εταιρίες παροχής και ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων, αγροτικοί σύμβουλοι) με στόχο:

  • να συζητηθούν τα οφέλη, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προσφέρει η ευφυής γεωργία στους παραγωγούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
  • να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών εφαρμογής ψηφιακής γεωργίας σε Ευρώπη και Δυτικά Βαλκάνια
  • να υπάρξει βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιλογές πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία .

Στο παραπάνω πλαίσιο παρουσιάστηκε τη δεύτερη μέρα του φόρουμ (19/4) η έκθεση των καλών πρακτικών του FAO στα πλαίσια της ψηφιακής γεωργίας. Την ίδια ημέρα έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις έξι καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων πρακτικών από πέντε χώρες (Σερβία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία). Η επιλογή των συγκεκριμένων πρακτικών έγινε με βάση το βαθμό καινοτομίας τους και την καταλληλότητά τους όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής και χρήσης τους από μικροκαλλιεργητές. Ο Δρ. Νικόλαος Μαριάνος παρουσίασε στους συμμετέχοντες το σύστημα gaiasense που προσφέρει υπηρεσίες και πρακτικές λύσεις ευφυούς γεωργίας για άρδευση, θρέψη και φυτοπροστασία.

Η επόμενη ενότητα περιλάμβανε μια σειρά παρουσιάσεων για τη ψηφιακή γεωργία και καινοτομία, εστιάζοντας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων  από εκπροσώπους του FAO, πολιτικούς και ερευνητικούς φορείς της Ε.Ε. και ακαδημαϊκούς, αξιοσημείωτο ενδιαφέρον επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι.

Έντονη συζήτηση «πυροδοτήθηκε» κατά την τελευταία παρουσίαση της EIP-AGRI γύρω από τις ανάγκες των βαλκανικών χωρών και τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση για την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών στον αγροτικό τομέα. Νωρίτερα, κατά την πρώτη ημέρα (18/4) πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αγροκτήματα που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις ψηφιακής γεωργίας. Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Lilyana Pavlova, Υπουργού για την Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ακολούθησε συζήτηση υπουργών γεωργίας από την Ε.Ε., την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια, με εκπροσώπους της Κομισιόν και του FAO.