«Στο φως» το αρχαιότερο ιταλικό κρασί του κόσμου

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα για την αμπελοκαλλιέργεια και τις απαρχές της στην Ιταλία

Yπολείμματα κρασιού εντοπίστηκαν σε ευρήματα από τη χαλκολιθική εποχή στην τοποθεσία του λόφου Monte Kronio, στη νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας. Καταρρίπτεται, έτσι, η μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνου στην Ιταλία αναπτύχθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.X.).

Μια χημική ανάλυση ρουτίνας, που διεξήχθη σε αρχαίο πήλινο αγγείο έμελλε να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σχετικά με την οριοθέτηση της έναρξης της οινοποίησης στη χώρα. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Davide Tanasi, του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, μαζί με την ομάδα του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπολείμματα εντός του σκεύους περιείχαν τρυγικό οξύ και άλας με νάτριο, τα οποία εμφανίζονται στα σταφύλια και στη διαδικασία παραγωγής οινοποιήσιμων προϊόντων. Το μεγάλο αγγείο αποθήκευσης, που χρονολογείται από τα πρώιμα όρια της χαλκολιθικής εποχής (4η χιλιετία π.Χ.) βγήκε τελικά θετικό σε τεστ για το κρασί, με τη σχετική μελέτη να δημοσιεύεται στο περιοδικό Microchemical Journal.

Για τους συγγραφείς της μελέτης, κύριο μέλημα τώρα είναι να προσδιορίσουν εάν το κρασί ήταν κόκκινο ή λευκό.