Στο ΚΕΑΟ οι μικροφειλέτες ΟΓΑ, αποκλείει κατασχέσεις το υπουργείο Εργασίας

Πριν το Πάσχα η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στο KEAO «μεταφέρονται» από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι μικροοφειλέτες του ΟΓΑ, με το υπουργείο Εργασίας ωστόσο να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατασχέσεων ή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Πρόκειται για οφειλέτες του Οργανισμού οι οποίοι χρωστούν ποσά κάτω των 5.000 ευρώ από απλήρωτες ασφαλιστικές οφειλές.

-Διαφήμιση-

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι «η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ κρίθηκε αναγκαία γιατί οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία και δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.»

Χαρακτηρίζει, δε, απολύτως ανακριβή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «κυνήγι 500.000 μικροφειλετών» του ΙΚΑ και του ΟΓΑ με «ειδοποιητήρια από τη νέα χρονιά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή καθώς πρόκειται για μια «ξεκάθαρη πολιτική απόφαση».

«Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» ανέφερε ότι από 1/1/2017 όλα τα χρέη φυσικών ή και νομικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, θα είναι πλέον αρμόδιο για την είσπραξη αυτών των χρεών με κύριο μέσο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.

Σημειωτέον ότι στους οφειλέτες των Ταμείων με χρέη ως 5.000 ευρώ, μέχρι σήμερα, δεν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

-Διαφήμιση-
Delegate