Στον αέρα ΕΒΖ και φετινή καμπάνια στα τεύτλα

Απλήρωτοι οι παραγωγοί που αγωνιούν για την «επόμενη μέρα» - Καυτή πατάτα για το Μαξίμου το μέλλον της εταιρείας

ebz-katalipsi-ergostasio-teutla

των Μαρίας Αμπατζή – Γιάννη Τσατσάκη

Στο τρίπτυχο «αγωνία, ερωτήματα και απογοήτευση» συμπυκνώνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι τευτλοκαλλιεργητές της χώρας εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η αδυναμία της διοίκησης της εταιρείας να υλοποιήσει την υπόσχεση για εξόφληση της περυσινής σεζόν μέχρι τις 16 Μαρτίου πυκνώνει ακόμα περισσότερα τα σύννεφα γύρω από την καμπάνια του 2018 για την οποία ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. «Ακόμα και αν δοθεί τελικά λύση, πληρωθούν οι καλλιεργητές και αποφασιστεί να σπαρθούν τεύτλα, αυτά θα είναι σκόρπια ανά την Ελλάδα», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών στην Ορεστιάδα, Πρόδρομος Προϊκάκης. Η σπορά στην Ορεστιάδα μπορεί, κατά τον ίδιο, να γίνει μέχρι τις 10 Απριλίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές, συμπληρώνει, όπως αποδεικνύουν και οι 13.000 ασυγκόμιστοι -ακόμα- τόνοι από 2.320 στρέμματα της περυσινής περιόδου στον Έβρο.

Tα σενάρια

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων που πραγματοποιούνται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο γύρω από το μέλλον της ΕΒΖ έχει πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόταση για ενεργοποίηση φέτος μόνο της μονάδας στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις η εταιρεία να διατηρηθεί στη «ζωή», αλλά δραστηριοποιούμενη μόνο σε εμπορικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου «ζυγίζουν» με μεγάλη προσοχή της επιλογές τους, δεδομένου και του εκρηκτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και για μια σειρά από άλλα ζητήματα (ονομασία των Σκοπίων, διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, υπόθεση Ιβάν Σαββίδη).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας και εκεί αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τους τευτλοπαραγωγούς, μερίδα των οποίων προχώρησε την περασμένη Τρίτη σε κατάληψη του εργοστασίου στο Πλατύ. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, ορισμένοι προχώρησαν και στη φόρτωση κάποιων σακιών ζάχαρης ως «εξόφληση σε είδος» για τα χρωστούμενα της περυσινής χρονιάς.

Mιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Προϊκάκης τονίζει ότι χωρίς να πληρωθούν οι παραγωγοί, πολύ δύσκολα θα σπείρουν, καθώς είναι στριμωγμένοι οικονομικά. «Σε 20 μέρες θα κληθούμε να πληρώσουμε και τον φόρο εισοδήματος για τα χρήματα που δεν εισπράξαμε. Στα τέλη Νοεμβρίου, είχαμε πάρει μια προκαταβολή ως μηχανάτορες για να βάλουμε καύσιμα. Μετά από έναν μήνα, μας κράτησαν 2% τόκο. Άραγε, από τα χρήματα που μας οφείλουν εδώ και 100 μέρες τι τόκο πρέπει να μας καταβάλουν;» αναρωτιέται.

 

Λίγες οι εναλλακτικές για τους καλλιεργητές

Από την άλλη, ο κ. Προϊκάκης σημειώνει ότι θα ήταν καλό σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να δοθεί το «πράσινο φως», ώστε να σπαρθούν ορισμένα στρέμματα. Στέκεται, μάλιστα, στο -αναπάντητο- ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι Ορεστιαδίτες συνάδελφοί τους για το ποια καλλιέργεια θα αντικαταστήσει τα τεύτλα. «Οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες. Οι μόνες λύσεις είναι ο ηλίανθος και το βαμβάκι, αλλά η απώλεια παραγωγής θα είναι πολύ μεγάλη, γιατί θα γίνουν διαδοχικά όλες οι δουλειές λόγω του καιρού».

Σε ό,τι αφορά τα ασυγκόμιστα τεύτλα της περυσινής σεζόν, οι παραγωγοί σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά, καθώς η διοίκηση τους παραπέμπει στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Ήδη, έστειλαν εξώδικο στο οποίο ζητούν αποζημίωση, την οποία τοποθετούν στα 300 ευρώ/στρέμμα, εφόσον η εταιρεία δείξει διατεθειμένη να συμφωνήσει σε συμβιβασμό.