Γ. Τσιρώνης: Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού μελιού

Ο κλάδος της μελισσοκομίας θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής.

tsironis giannisγράφει ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, 
Γιάννης Τσιρώνης

 

Ο κλάδος της μελισσοκομίας θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή μελιού, παράγοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, 22.500 τόνους μελιού, στη δεύτερη θέση στην κατοχή μελισσοσμηνών (2 εκατ. μελισσοσμήνη περίπου) και στην πρώτη θέση στην παραγωγή ποιοτικού μελιού, εφόσον όλες οι έρευνες συγκλίνουν στην απαράμιλλη ποιότητά του και τα μοναδικά διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού μελιού

Η θέση αυτή, της έδωσε το προνόμιο να λάβει μία από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας, ετών 2017-2019, ύψους 21.795.000 ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει την υλοποίηση δράσεων που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας.

Κέντρα

Προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η ανάδειξη του κομβικού ρόλου των Κέντρων Μελισσοκομίας στην υλοποίηση αυτού του στόχου, γι’ αυτό με επανειλημμένες συσκέψεις προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την ενεργοποίηση του επιστημονικού τους δυναμικού στην κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής, της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού μελιού και της στήριξης του επαγγελματικού κλάδου των μελισσοκόμων. Τα 15 κέντρα μελισσοκομίας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης του ΥΠΑΑΤ, των ερευνητικών φορέων και των μελισσοκόμων και παρέχουν όλη την επιστημονική στήριξη στους μελισσοκόμους με τη μορφή εκπαιδεύσεων, ενημερώσεων και συμβουλών, προκειμένου αυτοί να έχουν όλη την τεχνική βοήθεια που χρειάζονται για να διασφαλίσουν την παραγωγή τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Χρηματοδότηση

Οι Έλληνες μελισσοκόμοι, μέσα από το πρόγραμμα μελισσοκομίας, χρηματοδοτούνται για την αντιμετώπιση εισβολών και ασθενειών στις κυψέλες, την ορθολογική εκμετάλλευση των ανθοφοριών μέσω της επιδότησης της εποχιακής μετακίνησης, την ανανέωση του εξοπλισμού τους με την αντικατάσταση των φθαρμένων κυψελών, την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων τους με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και κάλυψη της δαπάνης ανάλυσης της ποιότητάς του και την ανάδειξή της με τη χρηματοδότηση των δαπανών σύνταξης, υποβολής και στήριξης φακέλου για την αναγνώρισή του ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Συνάντηση Τσιρώνη με φορείς για το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας

Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με άλλες, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για την αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού μελιού και την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών, θεωρούμε ότι θα οδηγήσουν σε βελτίωση όλων των δεικτών που σχετίζονται με την εμπορία και την ανάδειξη του ελληνικού μελιού στις αγορές και θα συντελέσουν στη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου, με αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση της ποιότητάς του.

Ενίσχυση

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει το νέο Πρόγραμμα της Μελισσοκομίας σε ένα γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση του μελισσοκομικού κλάδου, με πριμοδότηση αναδασώσεων με μελισσοκομικά φυτά, έλεγχο των ελληνοποιήσεων μελιού, προώθηση του ελληνικού μελιού στις αγορές του εξωτερικού, δημιουργία κινήτρων για νέους μελισσοκόμους και ενίσχυση της μεταποίησης μελιού. Η μελισσοκομία είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες ανάδειξης του ελληνικού μελιού στις διεθνείς αγορές, γι’ αυτό η νέα πολιτική ηγεσία εμπιστεύεται ιδιαίτερα τις μεγάλες ικανότητες των Ελλήνων μελισσοκόμων να παράγουν εξαιρετικό μέλι, για να επικρατήσουν στις αγορές με την ποιότητα και την αξία του.