Στροφή από τα μεταλλαγμένα στα κτηνοτροφικά φυτά

Στροφή από τα μεταλλαγμένα στα κτηνοτροφικά φυτά

Τη στροφή από τη μεταλλαγμένη σόγια στα κτηνοτροφικά φυτά, που θα επιφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κρέας, το γάλα, ακόμη και τη συμπεριφορά των ζώων, φαίνεται ότι σκέφτονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Αν και φαντάζει δύσκολο ως εγχείρημα στην αρχή, στη συνέχεια, όπως εξηγούν, οι επιστήμονες είναι ευκολότερο. Την αρχή έκανε φέτος η Ομάδα Κτηνοτρόφων Πάνω Ρίζας του Νομού Ηρακλείου. Αν και τα αποτελέσματα, όπως εξηγούν, δεν ήταν τα ιδανικά, οι ίδιοι δεν το βάζουν κάτω. Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Ψαράς: «Στόχος μας είναι να αρχίσουμε να ξαναπαράγουμε και, μάλιστα, με έναν τρόπο που ταυτόχρονα να προστατεύει τη φύση, την ισορροπία της, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ομάδες κτηνοτρόφων στην Κρήτη αναζητούν, με τη βοήθεια των επιστημόνων, τα σημεία και τις κατάλληλες τοποθεσίες, όπως επίσης και διαφορετικά είδη φυτών

Το εγχείρημά μας φέτος δεν το βοήθησε ο καιρός και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις. Σε κάποια σημεία βγήκε το φυτό 20 εκατοστά, αλλού δεν βγήκε καθόλου. Το ότι, όμως, είναι δύσκολος ο δρόμος δεν σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε». Το ρεύμα που αποκτούν αργά, αλλά σταθερά τα κτηνοτροφικά φυτά φαίνεται ότι διευρύνεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ομάδες κτηνοτρόφων στην Κρήτη αναζητούν, με τη βοήθεια των επιστημόνων, τα σημεία και τις κατάλληλες τοποθεσίες, όπως επίσης και διαφορετικά είδη φυτών.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή απεσταλμένων της Greenpeace, αλλά και φορέων του νησιού, κατά την οποία τέθηκε το θέμα των κτηνοτροφικών φυτών. Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Κρήτη, η Έλενα Δανάλη από την Greenpeace εξήγησε ότι υπάρχουν και αυτοφυή λούπινα, που σημαίνει ότι ως φυτό είναι προσαρμοσμένο και έτοιμο να αναγεννηθεί. «Απλώς είναι ένα είδος διατροφής που ξεχάστηκε.

Είναι ίσως τώρα η ώρα και αυτός είναι ο σκοπός, να το επαναφέρουμε», σημείωσε. Στην εκδήλωση, η γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου και ο παραγωγός Μανόλης Βαρδάκης, από την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», μίλησαν για τους σπόρους, εξηγώντας μάλιστα τις δυνατότητες που έχει η κρητική φύση για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών και την απόλυτη απεξάρτηση της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες ζωοτροφών.

Κάλια Πετσαλάκη