Συνεταιρίζονται οι μελισσοκόμοι της Καρδίτσας

Εν αναμονή του νέου νόμου, φεύγουν από την ΟΜΣΕ

Νέα δεδομένα στο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό χώρο δημιουργεί η κίνηση των μελισσοκόμων της Καρδίτσας, αφενός να δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιριστικό σχήμα και αφετέρου να αποχωρήσουν από την Ομοσπονδία, θεωρώντας ότι η νέα διοίκηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές δεν τους εκφράζει. Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συγκροτήθηκε μια επταμελής επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει καταρτίσει το νέο καταστατικό και θα έχει διερευνήσει τους εμπορικούς στόχους και τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου, Άρη Γαλιατσάτου, «ο αρχικός μας στόχος είναι τουλάχιστον 30 μελισσοκόμοι να θέσουμε τον θεμέλιο λίθο ενός υγιούς συνεταιριστικού σχήματος και μέσα από τη δράση μας να προσκαλέσουμε και τους υπόλοιπους μελισσοκόμους, τουλάχιστον της Δυτικής Θεσσαλίας, να συσπειρωθούν μαζί μας. Πρόθεσή μας είναι να αποχωρήσουμε από την Ομοσπονδία, αφού θεωρούμε ότι οι πρόσφατες εκλογές που έγιναν δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της βούλησης της πλειονότητας των μελισσοκόμων».

Οι μελισσοκόμοι της Καρδίτσας αναμένουν με ενδιαφέρον και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, για τον οποίο ήδη έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους, καθώς αρκετοί (περίπου 70%) δεν είναι κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμοι, ενώ θεωρούν ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στη ζωική παραγωγή, αφού τα συμφέροντά τους είναι τελείως διαφορετικά από τους κτηνοτρόφους, κ.λπ.

Ήδη, πάντως, η νέα Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τους μελισσοκόμους της Καρδίτσας έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στα κοινά.

Προ ημερών, απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την αδικία εις βάρος των μελισσοκόμων στη μοριοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στην πόλη τους για την ευφυή γεωργία συναντήθηκαν με τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, και του έθεσαν μια σειρά από προβλήματα του κλάδου. Τα πιο σημαντικά είναι τα μελισσοκομικά σεμινάρια που γίνονται τους καλοκαιρινούς (αντί για τους χειμερινούς) μήνες από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η καθιέρωση του πευκόμελου ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, οι ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων μελιών εις βάρος του καταναλωτή, οι οποίες θα καταπολεμηθούν σε έναν μεγάλο βαθμό με το ελληνικό σήμα που επιχειρείται να καθιερωθεί, για την προστασία των ελληνικών μελιών από τα εισαγόμενα που πωλούνται ως ελληνικά.