Σχέδια επί χάρτου πάνω στο Πρόγραμμα Αλιείας από τον Συνεταιρισμό Αλιέων Βιστωνίδας

Σχέδια επί χάρτου πάνω στο Πρόγραμμα Αλιείας από τον Συνεταιρισμό Αλιέων Βιστωνίδας

Τόνωση της αλιείας  επιδιώκει το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020 μέσα από την βελτίωση των υποδομών, την καινοτομία, την δυνατότητα μεταποίησης των αλιευτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση την προώθησή τους στην ντόπια και τις ξένες αγορές αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στις 27 Σεπτεμβρίου κήρυξε τις εργασίες της συνεδρίασης της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΛΘ στην Καβάλα. Οι συνολικοί πόροι του Προγράμματος, κοινοτικοί και εθνικοί, υπερβαίνουν τα 523,4 εκατ. ευρώ και θα ανέλθουν στα 780 εκατ. ευρώ με την κινητοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής. «Η ενεργοποίηση του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά σε ποσοστό το 60% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος, ενώ στις εντάξεις, η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανήλθε στο 21,63 %» είπε χαρακτηριστικά.

Σχέδια επί χάρτου πάνω στο Πρόγραμμα Αλιείας από τον Συνεταιρισμό Αλιέων Βιστωνίδας

Αξιολογώντας τις δηλώσεις Αποστόλου και τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα αλιείας, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και παράλληλα πρόεδρος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Γιώργος Γκίλης μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι είναι ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Σημειώνει ότι το πρόγραμμα ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου και οι Συνεταιρισμοί είναι έτοιμοι. «Μας ενδιαφέρει ότι έχει προγράμματα που επιδοτούνται έως και 100%. Γίνεται αναφορά σε καινοτόμα έργα ενώ είναι αξιόλογο το ότι θα δημιουργήσει οφέλη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες». Φέρνει ως παράδειγμα ένα σημαντικό έργο υποδομής που χρειάζεται η Βιστωνίδα,  την αποκατάσταση του εκχυλιστήρα που έχει υποχωρήσει λόγω παλαιότητας των ιχθυοφραγμών: «Τα τσιμέντα που χωρίζουν την λίμνη από το Πόρτο Λάγος έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές». Με την αποκατάστασή τους θα ωφεληθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. «Η λίμνη  φουσκώνει, οι καλλιέργειες στα χωράφια  καταστρέφονται όπως και τα ζώα στα παραλίμνια χωριά».

Σχέδια επί χάρτου πάνω στο Πρόγραμμα Αλιείας από τον Συνεταιρισμό Αλιέων Βιστωνίδας

-Άρθρο 10

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι και η ψήφιση του άρθρου 10, που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα, στο οποίο γίνεται λόγος για νομιμοποίηση κτιρίων που βρίσκονται μέσα στα ιχθυοτροφεία. Ο κ. Γκίλης προσθέτει ότι οι ρυθμίσεις έγιναν σε συνεργασία με όλους τους συνεταιρισμούς. «Εάν γίνει αυτό μπορούμε να μπούμε σε προγράμματα για να προχωρήσουμε στην μεταποίηση. Για παράδειγμα, έχουμε ένα εξαιρετικό αυγοτάραχο το οποίο το πουλάμε ωμό, σε χοντρική και λιανική πώληση. Επίσης,  μπορούμε να παρασκευάσουμε καπνιστό χέλι αλλά χρειάζονται αδειοδοτήσεις στα κτίρια». Στα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι και η επέκταση του παγοποιείου γιατί η αθερίνα αντέχει 20 με 30 μέρες και οι αλιείς αγοράζουν πάγο για τις ανάγκες τους. Προσθέτει ότι τους ενδιαφέρει και η επένδυση σε δίχτυα που σκεπάζουν τα χειμαδιά για να προστατεύσουν τον γόνο από τους κορμοράνους που προκαλούν τεράστιες καταστροφές.  

Ο κ. Γκίλης, εκπροσωπώντας και τον Σύνδεσμο Λιμνοθαλασσών,  καταθέτει ότι όλοι οι Συνεταιρισμοί περιμένουν τα προγράμματα, για να δημιουργήσουν  τις απαραίτητες υποδομές. «Μας ενδιαφέρει να τελειώσει η τροπολογία του άρθρου 10 για να προχωρήσουμε. Εάν δεν περάσει ακόμη και οι λιμνοθάλασσες θα πάνε σε ιδιώτες». Την περασμένη Τετάρτη ήταν η δεύτερη ανάγνωση στην Βουλή, στην Επιτροπή Εμπορίου στον νόμο για τα νωπά που συμπεριλαμβανόταν και το Άρθρο 10.  «Κατατέθηκαν ερωτήσεις από βουλευτές και βρέθηκα στην Βουλή για να δώσω απαντήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να περάσει από όλα τα κόμματα» περιγράφει ο κ. Γκίλης.

-Ζητούν την κατάργηση του 5%

Ένα σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των κομμάτων αφορά στο αίτημα των αλιέων να καταργηθεί ένας σχεδόν άχρηστος λογαριασμός εγγειοβελτιώσεων 5% επί του τζίρου, καθώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα για την βελτίωση των υποδομών και ενώ τα δαπανούσαν, φαινόταν πως οφείλουν χρήματα. Ο κ. Γκίλης τονίζει ότι δεν πρόκειται για δημόσιο έσοδο κι εξηγεί ότι η γραφειοκρατία τους εμποδίζει να αξιοποιήσουν τον λογαριασμό όταν θέλουν να κάνουν άμεσα ένα έργο γιατί απαιτείται δημοπρασία, ανακοίνωση στην περιφέρεια, μελέτη, έγκριση κλπ. «Από την στιγμή που τα χρήματα είναι δικά μας και υλοποιούμε τα έργα, προτείνουμε να καταργηθεί ο λογαριασμός και να γίνεται το όποιο έργο από το ταμείο του Συνεταιρισμού». Επί του θέματος ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι θα εξετάσουν πώς θα επιλυθεί.

Τα αιτήματα των αλιέων θα ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Γιώργος Γκίλης τονίζει ότι είναι σημαντική η βοήθεια του αναπληρωτή ΥΠΑΑΤ Γιάννη Τσιρώνη και των συνεργατών του.

Μαρία Αμπατζή