Σχεδιάζοντας το μέλλον

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

«Δεν μπορεί το τι θα σπείρω φέτος να στηρίζεται στο πώς πληρώθηκα πέρυσι για κάποιο προϊόν». Η συγκεκριμένη συμβουλή από το στόμα του Αλέξιου Πολυτάκη, του επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δείχνει πόσο σημαντικό είναι οι παραγωγοί να μπορούν να ακούν την αγορά, τις τάσεις, τις ανάγκες και να έχουν πληροφόρηση, για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Η τακτική «ο Μήτσος έβαλε το τάδε και πέτυχε καλή τιμή, ας κάνω και εγώ το ίδιο» δεν μπορεί να είναι οδηγός, όταν οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς. Σε έναν κόσμο που ό,τι παράγεται στην άλλη άκρη της Γης επηρεάζει την τιμή του προϊόντος στην αγορά της Ελλάδας, χρειάζονται νέα εργαλεία. 

Παραμονές έγκρισης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020 ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα, που θα έρθουν στη χώρα για την αγροτική παραγωγή, θα φτάσουν πραγματικά στον πρωτογενή τομέα και θα αποδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ότι θα γίνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν τις αγροτικές επιχειρήσεις να παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα οποία ζητούν οι καταναλωτές. 

Κυρίως, όμως, ότι τα κονδύλια που προβλέπονται να δοθούν για την παροχή βοήθειας και συμβουλών στους παραγωγούς θα αξιοποιηθούν σωστά και δεν θα καταλήξουν σε κάποιους ενδιάμεσους που απλώς συγκεντρώνουν χαρτιά «για να πάρεις όσο περισσότερα χρήματα». Διότι, σημασία δεν έχει –μόνο– να πάρεις τώρα όσα περισσότερα μπορείς, αλλά να εξασφαλίσεις ότι και στο μέλλον θα μπορείς να βγάζεις αρκετά. Και αυτό μπορεί να γίνει με σωστό σχεδιασμό.