Σχέδιο για ειδικές ενισχύσεις στα νησιά Αιγαίου με ελάχιστο όριο τα 2 στρέμματα

Σχέδιο για ειδικές ενισχύσεις στα νησιά Αιγαίου με ελάχιστο όριο τα 2 στρέμματα
-Διαφήμιση-
Delegate

Πρόταση νόμου για μείωση του κατώτατου αγροτικού κλήρου από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου εξετάζει η κυβέρνηση ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, όπως αυτό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και να λάβουν τις σχετικές ενισχύσεις. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω πρόταση είναι ένα από τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, στα πλαίσια αποκατάστασης των κατεστραμμένων μαστιχοκαλλιεργειών από την πυρκαγιά του περασμένου μήνα στη νότια Χίο, τα οποία εξέτασαν την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του νησιού.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Χίου, τους 2 βουλευτές του νομού και εκπροσώπους φορέων επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές καθώς και ορισμένα από τα μαστιχοχώρια που είδαν τα μαστιχόδεντρα τους να καίγονται σχεδόν στο σύνολό τους.

-Διαφήμιση-

Σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το χειμώνα και να γίνουν άμεσα εργασίες προστασίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ο υπουργός επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνει αποκατάσταση των αναβαθμίδων που εδώ και χρόνια λειτουργούν σωστά για να κρατείται το χώμα και να μην παρασύρεται από τα νερά της βροχής, ενώ τόνισε και την προώθηση της προαναφερθείσας ρύθμισης για τα 2 στρέμματα.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη διοίκηση για τα θέματα καθαρισμού των χειμάρρων και άμεσα πρόκειται να ανοίξει το σχετικό μέτρο στο ΕΣΠΑ.

Από τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου που ακολούθησε της περιοδείας στις πληγείσες περιοχές, είναι η ανάγκη για συνεργασία των φορέων έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και η εισαγωγή τροπολογίας στη Βουλή όπου αντί οι κάτοικοι να δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις ενέργειες καθαρισμού των χωραφιών τους να ζητείται η κατάθεση της αντίρρησής τους για μη επέμβαση στις ιδιοκτησίες τους ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Τσιρώνης κατά την επίσκεψή του στο χωριό Ελάτα είχε την ευκαιρία να ακούσει την πρόταση και από το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού για μια ενιαία αντιμετώπιση των οικισμών με τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά αλλά και του μαστιχιού που αποτελεί μοναδικό προϊόν και σημαντικό πόρο επιβίωσης για τους κατοίκους των χωριών.

Παράλληλα τέθηκαν τα αιτήματα για άμεση αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, σε αντίθεση με ότι έγινε το 2012 στην ακόμα μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά, όπου μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφερε να αποζημιωθεί για τη χαμένη παραγωγή και τα καμένα μαστιχόδεντρα.