Σχέδιο κυβέρνησης για βελτιώσεις στις συμφωνίες TTIP, CETA

Σχέδιο κυβέρνησης για βελτιώσεις στις συμφωνίες TTIP, CETA

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στις διεθνείς συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ που επηρεάζουν κατεξοχήν τα ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας κι όχι μόνο , επιχειρούνται από στελέχη της κυβέρνησης, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για συμφωνίες, που έχουν άμεση σχέση με τη φέτα και τις ελιές, δυο προϊόντα κατεξοχήν εξαγωγικά και με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.  Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής  στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν κι εκπρόσωποι φορέων.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις δυο συμφωνίες αφορούν σε τρία επίπεδα:

  • Μέσω ΥΠΑΑΤ από πλευράς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, για την οποία επίκειται ενημέρωση και κυβερνητικών και βουλευτών της αντιπολίτευσης αυτήν την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.
  • Με συντονισμένες κινήσεις, από πλευράς της προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη στα αδελφά κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη στη Φιλανδία και σε διεθνείς παραγωγικούς οργανισμούς.
  • Με όσες κινήσεις γίνονται στη Βουλή, οι οποίες είναι σε γνώση του υπουργού Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  Γιώργου Σταθάκη, κι είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η πρωτοβουλία είναι διακομματικού χαρακτήρα, με στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη κινητοποίηση των εθνικών κοινοβουλίων, σχετικά με το ζήτημα της Συνολικής Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (CETA), με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αννέτα Καββαδία, εν όψει της διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) που διεξάγεται 13-14 Ιουνίου, στη Χάγη.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν πως πρέπει να έχουν λόγο τα εθνικά κοινοβούλια και όχι να είναι οι συμφωνίες στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ που αποκλείει κάθε παρεμβατική δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων. Πρόκειται για τις νέες εμπορικές συμφωνίες, όπως η CETA και η TTIP.  Η Βουλή θα αναλάβει τη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν  -πέραν των βουλευτών- εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και διεθνών οργανισμών με ενασχόληση με το ζήτημα.

Άννα Στεργίου