Το σχέδιο της Κομισιόν για τη διαφύλαξη των πληθυσμών των επικονιαστών

Με τον αριθμό των μελισσών να μειώνεται συνεχώς, η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναστροφή του φαινομένου είναι γεγονός

Με τον αριθμό των μελισσών να μειώνεται συνεχώς, η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναστροφή του φαινομένου είναι γεγονός

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα των εδαφών της, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα δέκα έντομα επικονίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ενώ το 1/3 των ειδών μελισσών και πεταλούδων παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους. Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θορυβημένων κρατών-μελών, που ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των επικονιαστών και των οικοτόπων τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη διατύπωση της πρώτης –στα χρονικά– ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη λήψη μέτρων για:

  • Τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη μείωση των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συνεπειών. Μια διαδικασία παρακολούθησης των επικονιαστών μπορεί να παράσχει ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών. Η Κομισιόν προτείνει, επίσης, την εισαγωγή ενός καταλόγου των οικότοπων που είναι σημαντικοί για τους επικονιαστές και την αξιολόγηση της κατάστασής τους με βάση εκθέσεις που θα υποβάλλονται από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικότοπους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενός σχεδίου για την παρακολούθηση της παρουσίας των φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα συνεχίσει να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτόν.
  • Την αντιμετώπιση των αιτίων της μείωσης, με πρωτοβουλίες όπως σχέδια δράσης για την προστασία των οικότοπων των απειλούμενων επικονιαστών και τον προσδιορισμό προσεγγίσεων σχετικά με τη διατήρηση και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν προτείνει επίσης τον μετριασμό της δράσης της ΕΕ στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της έρευνας, των κλιματικών και των περιβαλλοντικών πολιτικών ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της συνεργασίας. Η Κομισιόν θα καθοδηγήσει και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις -ιδίως του τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων- να συμβάλουν στην προστασία των επικονιαστών. Στα σχολεία θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για τους επικονιαστές, ενώ θα ενθαρρύνεται η εθελοντική δράση σε έργα που ωφελούν τις κοινότητες και το περιβάλλον.

«Το μέλλον των αγροτών μας και η ευημερία των αγροτικών μας κοινοτήτων εξαρτώνται από τα υγιή οικοσυστήματα με την πλούσια βιοποικιλότητα. Η ακούραστη δουλειά των επικονιαστών διασφαλίζει την ύπαρξη του πλούτου αυτού. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενεργήσουμε για να εμποδίσουμε τη μείωσή τους», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.