Σεμνή και συγκινητική ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής», μπροστά από το επιβλητικό Princeton Hall.

Σε κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Σχολής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Δρ. Πάνος Κανέλλης. «Οι μαθητές της Σχολής λαμβάνουν ολιστική βιωματική εκπαίδευση. Προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις απαιτητικές πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και στις προκλήσεις μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας σε τομείς ζωτικούς για την ανάπτυξη της χώρας», είπε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ένας στους τρεις απόφοιτους της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Σχολής θα συνεχίσει τις σπουδές του με υποτροφία σε γνωστά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., ενώ για πρώτη φορά έγιναν δεκτοί από Αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου.

«Οι υψηλές επιδόσεις των μαθητών μας, μας επιτρέπουν να ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αντίστοιχες επιτυχίες για όσους επέλεξαν να σπουδάσουν σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μαθητές μας είναι πρεσβευτές της αποστολής και του έργου της Σχολής. Ενός έργου που διευρύνεται συνεχώς με νέες εκπαιδευτικές μονάδες. Από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει διετές ΙΕΚ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το πρώτο ΙΕΚ της χώρας με ειδικότητες στον αγροδιατροφικό τομέα και δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο πεδίο. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2019, θα ξεκινήσει η λειτουργία Γυμνασίου», υπογράμμισε ο Δρ. Κανέλλης.

Κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης ήταν ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Απευθυνόμενος στους αποφοίτους είπε: «Μην ξεχνάτε ότι αποφοιτάτε 40 χρόνια από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη και περίπου δέκα χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης που αποτέλεσε μια επώδυνη περιπέτεια για την πατρίδα μας. Και φυσικά μόλις μια ημέρα μετά από την ιστορική συμφωνία του Eurogroup, η οποία πιστοποιεί την πίστη των ευρωπαίων εταίρων στη χώρα μας και στη δυνατότητα της να βγει αλλαγμένη και διδαγμένη από αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια». Υπογράμμισε ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία, κερδίζονται και δεν χαρίζονται.

«Η Ευρώπη είναι η λύση, όχι το πρόβλημα. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πει το αντίθετο. Κατά κάποιο τρόπο εσείς οι απόφοιτοι της ΑΓΣ αποτελείτε ένα ολοζώντανο παράδειγμα και εμφανέστατο σύμβολο της αξίας της διεθνούς συνεργασίας. Αφήνετε πίσω σας ένα σχολείο υπόδειγμα της αριστείας για τους πολλούς, όχι κάστρο προνομίων για τους λίγους και τους ισχυρούς. Ένα σχολείο που ιδεαλιστές και ενοραματιστές από τις ΗΠΑ ίδρυσαν 114 χρόνια πριν για τα αγόρια που ορφάνεψαν στις συνεχείς εξεγέρσεις που οδήγησαν στη πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Που στέριωσε με συνεχείς δωρεές – στην αρχή ταπεινές, μετά σημαντικότατες – από έναν μικρό κύκλο υποστηρικτών και ευεργετών Ελλήνων και Αμερικανών. Που με την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών συνέβαλε καθοριστικά στην απογείωση της αγροτικής Ελλάδας», πρόσθεσε. Ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας τρεις φιλικές συμβουλές στους αποφοίτους:

1. Να μην θεωρούν ότι όλα θα είναι εύκολα στην επαγγελματική πορεία τους, 2. Να είναι πάντα καλοί απέναντι στους άλλους και 3. Να μην χάσουν ποτέ την επαφή με τη γη και την ύπαιθρο. «Χτίστε πάνω στις στέρεες βάσεις που σας δόθηκαν, βγείτε έξω στην κοινωνία για να πετύχετε ακόμα περισσότερα, μεγάλα και σημαντικά. Συγχαρητήρια, καλή πορεία, πάντα επιτυχίες!», κατέληξε.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η απόφοιτος της Σχολής κα. Μαρία Αναστασιάδου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή το 2013, συνέχισε στο Berea College των Η.Π.Α. από όπου πήρε πέρυσι πτυχίο βιολογίας ενώ σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στη Φινλανδία, όπου εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της και εργάζεται στον κλάδο της Νευροβιολογίας/ Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Μη φοβηθείτε να κάνετε θυσίες για το μέλλον σας. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να είναι δυσκολότερες από άλλες, αλλά οι σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή σας θα καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους τις πήρατε και θα σας υποστηρίξουν ότι και αν συμβεί. Επίσης, μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήσατε κατά της διάρκεια της φοίτησης σας εδώ, και να τις εφαρμόσετε στο επόμενο στάδιο της ζωής σας, οποιοδήποτε και να είναι αυτό. Έχοντας φοιτήσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, θέλω να γνωρίζετε πως έχετε θέσει ήδη τα θεμέλια για μια επιτυχημένη επαγγελματική και μαθητική πορεία. Να θυμάστε ότι αυτή η Σχολή υποστηρίζει τους αποφοίτους της, καθώς και συνεχίζει να δίνει ανεκτίμητες ευκαιρίες στους μαθητές της», ανέφερε.

Ακολούθησαν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες των προέδρων των δεκαπενταμελών συμβουλίων των Δευτεροβάθμιων Σχολείων, Βασίλη Μπουφίδη (ΓΕΛ) και Παύλος Κυπιρτίδης (ΕΠΑΛ). Χαρακτήρισαν τη φοίτησή τους στα Λύκεια «εμπειρία ζωής» και «ένα ταξίδι γνώσης», αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που τους έδωσαν και ευχαρίστησαν θερμά το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της Σχολής.

Την παρουσίαση του Student Services Center έκανε η Dean κ. Εύα Κανέλλη. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Τμήματος, για τις οποίες έγιναν και οι σχετικές επιδόσεις βραβείων.

Την παρουσίαση του Γενικού Λυκείου και την απονομή βραβείων στους καθηγητές και μαθητές που διακρίθηκαν έκανε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου κ. Πάρης Πετράς. Ακολούθησε αντίστοιχη παρουσίαση του Επαγγελματικού Λυκείου και απονομή βραβείων από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Σλαβούδη. Μάλιστα κατά την παράδοση της αποφοίτησης, ένας από τους διακριθέντες μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου έλαβε από το χέρια της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κας. Rebecca A. Fong ένα… ζωντανό βραβείο και πιο συγκεκριμένα ένα… μοσχαράκι!

Παρόντες στην τελετή αποφοίτησης ήταν έφοροι της Σχολής, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά οι φίλοι και οι οικογένειες των μαθητών.