Πέτρος Κούτσικας: Σύκα από τη Βόρεια Εύβοια στη χώρα των καγκουρώ

koutsikas-sika
Ο Πέτρος Κούτσικας απο το χωριό Καστανιώτισσα

Το μεράκι είναι μία από τις ελληνικές λέξεις που δεν μπορεί να μεταφραστεί εύκολα σε άλλες γλώσσες. Αντιστοίχως, την ουσία του, όπως τη συναντάμε στην Ελλάδα, δύσκολα θα την απαντήσει κάποιος στο εξωτερικό. Η αγροτική πορεία του Πέτρου Κούτσικα χαρακτηρίζεται από αυτήν τη λέξη, και το γεγονός ότι κατάφερε να εξάγει σύκα στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στην Αυστραλία, δείχνει πόσο περιζήτητο είναι το λεγόμενο «ελληνικό μεράκι». Ο Πέτρος συνδύασε την αγάπη του για τον τόπο του και τη σκληρή δουλειά και κατάφερε να παράγει, να μεταποιεί και να εξάγει σύκα, ενώ παράλληλα αύξησε τα στρέμματα που παρέλαβε από τον πατέρα του. «Είμαστε αγρότες από τότε που γεννηθήκαμε, αφού εγώ και η οικογένειά μου αποτελούμε την τέταρτη γενιά αγροτών. Ωστόσο, ασχολούμαστε επαγγελματικά από τις αρχές του 2000 όπου μαζί με τη γυναίκα μου, Βιολέτα Κοντογιάννη, ιδρύσαμε την επιχείρηση, δίνοντάς της το όνομα του τόπου μας, την Καστανιώτισσα». Ο Πέτρος αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως ξεκίνησε με 50 στρέμματα και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλλιεργεί 200. «Καλλιεργώ 120 στρέμματα συκιές, 45 στρέμματα ελληνικό κελυφωτό φιστίκι και στα υπόλοιπα 35 καλλιεργώ ελιές».

Μεταποίηση σύκου

Η ναυαρχίδα, όμως, της Καστανιώτισσας Γεωργικής είναι το σύκο. Ο Πέτρος καλλιεργεί σύκα της Σμυρνέικης ποικιλίας, η οποία, όπως αναφέρει, προέρχεται από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. «Η οικογένειά μας προέρχεται από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μαζί τους έφεραν αυτό το είδος σύκου. Τυγχάνει, λοιπόν, να είμαστε από τις πρώτες οικογένειες που από το 1926 είχαν φυτεύσει αυτό το είδος συκιάς. Από τότε υπήρχαν τα πρώτα στρέμματα, τα οποία παραλαμβάνει κάθε γενιά για να συνεχίσει την καλλιέργεια», αναφέρει ο Πέτρος.

Τα σύκα, λοιπόν, αφού συγκομιστούν, συγκεντρώνονται και αποξηραίνονται με απόλυτα φυσικό τρόπο στον ήλιο. Έπειτα, συσκευάζονται από την ίδια την οικογένεια. «Ξεκινήσαμε τη μεταποίηση και τη συσκευασία αρχικά στα πλαίσια της οικοτεχνίας και σιγά-σιγά φτιάξαμε ένα σύγχρονο συσκευαστήριο, με αυστηρές συνθήκες υγιεινής, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να καλύψει άριστα την εγχώρια αλλά και την ξένη αγορά». Ο λόγος που ο Πέτρος αποφάσισε να επεκταθεί και στη μεταποίηση, ήταν γιατί ήθελε να δώσει υπεραξία στο προϊόν του. «Ένα καλό προϊόν από μόνο του βοηθάει πολύ τον εαυτό του, το θέμα είναι ότι εάν το προωθήσεις σωστά, με την κατάλληλη συσκευασία και ενημερώσεις και τον κόσμο για τα οφέλη του, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο», τονίζει.

Συκόπαστα

Τα σύκα που πρόκειται να συσκευαστούν επιλέγονται από την οικογένεια με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες η χτυπήματα. Τα χτυπημένα ή φυσικώς αλλοιωμένα σύκα, ο Πέτρος αποφάσισε να τα επεξεργαστεί με έναν διαφορετικό τρόπο. «Το σύκο ως σύκο έχει διάφορες φυσικές ατέλειες, π.χ. κάποια μπορεί να είναι σκισμένα, που αυτόματα τα αποκλείει από το να μπουν σε πακέτο. Κατ’ επέκταση, από αυτά τα σύκα αφαιρούμε τη συκόπαστα και με αυτήν φτιάχνουμε σνακς με βάση το σύκο, το οποίο συνδυάζεται με καραμελωμένα αμύγδαλα, σε γεύσεις όπως τριαντάφυλλο, μέντα, λιμοντσέλο, σοκολάτα, καρύδα. Εμείς κρατάμε, λοιπόν, τη συκόπαστα και το υπόλοιπο προϊόν πηγαίνει ως βιομηχανική ύλη σε μεγάλες βιομηχανίες, όπου παρασκευάζουν κάποια παράγωγα με βάση το σύκο», τονίζει ο Πέτρος.

koutsikas_sika-evoiaΕγχώρια αγορά και εξαγωγές

Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο Πέτρος και η γυναίκα του, ακολουθώντας μια επιτυχημένη πορεία, έχουν καταφέρει να προωθούν τα προϊόντα τους σε διάφορα σημεία λιανικής πώλησης στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αθήνα, τα Δωδεκάνησα, η Θεσσαλονίκη. Εκτός, όμως, από την Ελλάδα, η επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια εξάγει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής σε Κύπρο, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία ενώ έχουν ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία να εξάγουν και στην Αυστραλία. «Το πεδίο είναι σχετικά εύκολο και το συστήνω και σε άλλους συναδέλφους. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι προσπελάσιμες, αν υπάρξει με τα κατά τόπους γραφεία αγροτικής ανάπτυξης, όπου οι άνθρωποι καταβάλλουν τα μέγιστα για να λάβουμε τα κατάλληλα πιστοποιητικά προϊόντων ελέγχων, τα οποία μας βοηθούν στα τελωνεία».

Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης οφείλεται και στη σωστή προβολή της αλλά και στη δραστηριότητα του Πέτρου και της γυναίκας του, οι οποίοι, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συμμετέχουν στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται.

Ο Πέτρος καλλιεργεί σύκα της Σμυρνέικης ποικιλίας, η οποία, όπως αναφέρει, προέρχεται από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Ο Πέτρος καλλιεργεί σύκα της Σμυρνέικης ποικιλίας, η οποία, όπως αναφέρει, προέρχεται από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Μελλοντικά σχέδια

Τα μέλη της επιχείρησης βρίσκονται σε επαφές με τον ΕΟΦ, ώστε να παράγουν ένα super food με πρώτη ύλη το σύκο, που θα κυκλοφορεί με την ταυτότητα της επιχείρησής τους. Επίσης, όπως τονίζει ο Πέτρος, «στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη τεχνογνωσία, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το προϊόν μας αρχικά, με βάση την τεχνολογία τροφίμων. Επιπλέον, προσπαθούμε όσο μπορούμε να ενημερωνόμαστε και να εφαρμόζουμε νέες τεχνικές συντήρησης του σύκου και στη βιολογική του μορφή αλλά και στη συμβατική. Είναι όλα μέρος της μεγάλης και συνεχούς προσπάθειας να είμαστε αντάξιοι της ζήτησης που έχουμε».