Συμπύρηνο Ροδάκινο: Για καλή παραγωγική χρονιά κάνουν λόγο οι μεταποιητές

Συμπύρηνο Ροδάκινο: Για καλή παραγωγική χρονιά κάνουν λόγο ανοιχτά οι μεταποιητές
-Διαφήμιση-
Delegate

Έτοιμο να ανακτήσει την παγκόσμια φήμη του στις διεθνείς αγορές εμφανίζεται φέτος το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο, η συγκομιδή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες. Για την ευκαιρία αυτή, μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, σημειώνοντας ότι «μετά από μια πενταετία προβλημάτων, τη φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε μια ποιοτική παραγωγή με τους οιωνούς να καταγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί».

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουμε προβλήματα παραγωγής. Εκτιμούμε ότι όλοι οι οπωρώνες, οι οποίοι είναι σε παραγωγή, θα δώσουν καλές ποσότητες. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το 2016 όσο και το 2015 είχαμε θεαματική μείωση της παραγωγής. Φέτος, θα έχουμε πρώτη φορά σε παραγωγή και εκείνα τα δέντρα που φυτεύτηκαν μετά την ανάκαμψη του συμπύρηνου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, και συμπλήρωσε ότι «τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011, οι παραγωγοί στράφηκαν στην καλλιέργεια επιτραπέζιων ροδάκινων. Από το 2012 και μετά, η τάση αυτή άλλαξε και πάλι, με αποτέλεσμα οι ροδακινιές που φυτεύτηκαν τη διετία 2012 – 2013 να είναι για πρώτη φορά παραγωγικές. Έχοντας αυτά ως στοιχεία, καθώς και ότι οι εκριζώσεις, τα τελευταία χρόνια, είναι ελάχιστες έως ασήμαντες έχει δημιουργηθεί μια διόγκωση της καλλιέργειας. Αν, μάλιστα, υπολογίσουμε ότι το 2014 η παραγωγή ήταν 325.000 τόνοι (πέρσι ήταν 277.000 και πρόπερσι 302.000 τόνοι) με πολύ λιγότερα στρέμματα, τότε είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο να έχουμε σημαντική αύξησης της παραγωγής. Ωστόσο, δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις ακόμα. Είναι δεδομένο, όμως, ότι, ακόμα κι αν δεν υπερκαλύψουν, θα καλύψουν άνετα τη ζήτησή μας και για κομπόστα (φέτος δεν έχουμε αποθέματα), αλλά και για χυμό».

Αναφερόμενος στο θέμα των ξένων αγορών, ο πρόεδρος της ΕΚΕ τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας μειωμένη παραγωγή, χάσαμε και αγορές, αφού η ποιότητά μας δεν ήταν ικανοποιητική, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια σχετική απαξίωση του προϊόντος. Φέτος, περιμένουμε να έχουμε καλή και αρκετή ποιότητα ροδάκινου, έτσι ώστε να καταφέρουμε να επανακτήσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά, όπως στις ΗΠΑ όπου η Κίνα μας έχει υπερκεράσει».

-Διαφήμιση-

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί