Συνάντηση Χαρακόπουλου με Φούχτελ-Έικενς, για τρακτέρ φέτα τσίπουρο και επενδύσεις

Συνάντηση Χαρακόπουλου με Φούχτελ-Έικενς, για τρακτέρ φέτα τσίπουρο και επενδύσεις

Συναντήσεις μ΄ έναν παλαιό γνώριμο της Ελλάδας τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Ιωακείμ Φούχτελ, ο οποίος έχει ζήσει χρόνια και στην χώρας μας, είχαν Έλληνες βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα είδαν  και τον υφυπουργό Γεωργίας δρ. Χέρμαν Όνκο Έικενς (Hermann Onko Aeikens). καθώς και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ασφάλειας και σχέσεων με την Τουρκία της Γερμανικής Καγκελαρίας, Αλεξάντερ Έμπερλ. Τα κοινοβουλευτικά στελέχη  της ΝΔ, που κλήθηκαν από το Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης συμμετείχαν σε φόρουμ στο Βερολίνο.

Στην αποστολή συμμετείχαν,  ο  τομεάρχης Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο  Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ,  ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού, Γιώργος Στύλιος, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα, Τζένη Καπέλλου. Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Φούχτελ  σημείωσε μεταξύ άλλων πως  ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τρία πράγματα:

α) πολιτική σταθερότητα,

β) ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον με μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερό πλαίσιο, για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ και

γ) άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ρώτησε μάλιστα τον κ.Φούχτελ τι προτείνει για να διαμορφωθεί καλύτερο επενδυτικό κλίμα κι εκείνος εστίασε στην «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων», έκανε λόγο για «λιγότερους ενδιάμεσους στην αξιολόγηση έργων», για «λιγότερα γρανάζια» και για την ανάγκη «περισσότερων καταρτισμένων στελεχών».

Οι επιδοτήσεις επιστρέφουν στους Γερμανούς…

Συνομιλώντας  με τον υφυπουργό Γεωργίας δρ Χέρμαν Όνκο Έϊκενς ο κ.Χαρακόπουλος εξήγησε πως εκλέγεται «σε μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια στη Θεσσαλία. Σε όποιο χωράφι κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει γερμανικά τρακτέρ. Μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δίνονται μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες επιστρέφουν στη Γερμανία για αγορά αγροτικού εξοπλισμού. Καλό είναι αυτό να το ακούν και οι Γερμανοί πολίτες που παρασύρονται από λαϊκίστικα έντυπα σε αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Επιπλέον, μπορεί να έχουμε μικρό κλήρο αλλά παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και η Ελλάδα πρέπει να καταστεί το ‘‘περιβόλι της Ευρώπης’’. Δυστυχώς, το κόστος των εφοδίων είναι υψηλό, κι αυτό αποδίδεται και στην διαφορετική τιμολογιακή πολιτική γερμανικών εταιρειών», ανέφερε και μίλησε για την «αξία της προστασίας ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα και το τσίπουρο».

Υποστήριξε ότι «η ΕΕ πρέπει να αξιώνει την απόλυτη προστασία όλων των ΠΟΠ και των ΠΓΕ στις συμφωνίες με τρίτες χώρες». Καυτηρίασε τον «νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης, που επιτρέπει να εμφιαλώνονται εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, ποτά όπως το τσίπουρο και το ούζο, στερώντας έτσι την προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς», ενώ δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στον Γερμανό συνομιλητή του την επιστολή που είχε αποστείλει για το θέμα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ. Ζήτησε, επίσης, «τη συνδρομή των Γερμανών στην συγκρότηση του ταμείου για την κλιματική αλλαγή στην ΕΕ που θα αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα». Τέλος, ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ κατέθεσε τον προβληματισμό του για την επανασύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων με την παραγωγή, «καθώς η Ευρώπη είναι ελλειμματική σε ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα».