Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία TTIP

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επικείμενη συμφωνία TTIP

Έντονη κριτική στο θέμα της επικείμενης διευρωπαϊκής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για το ελεύθερο εμπόριο (ΤΤΙΡ) άσκησαν μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, του ΥΠΑΑΤ, Θάνος Θεοχαρόπουλος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παρόντος του νέου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν πολλά θετικά σημεία στη συμφωνία σε ό, τι αφορά στο εμπόριο, όμως η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών αλλά ακόμη και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να αποφασίζουν.

Εξήγησε πως τίθενται ζητήματα που αφορούν και στην ασφάλεια των τροφίμων, όσο και για περιβαλλοντικά ζητήματα . Τόνισε ότι αυτή η συμφωνία, η οποία αμφισβητείται συνολικότερα κι από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, χαμηλώνει τα στάνταρτ ποιότητας των τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.ά.), αφήνει περιθώρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να στρέφονται εναντίον κρατών δικαστικά ζητώντας τεράστια ποσά για αποζημιώσεις, και θέτει σε κίνδυνο όλο το εργασιακό πέπλο προστασίας για τους εργαζόμενους με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλισμός).

Σημείωσε πως με αυτή τη συμφωνία ενώ η Ευρώπη έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, ουσιαστικά αμφισβητεί τον εαυτό της, γιατί οι ρύποι αναμένεται να αυξηθούν κατά 11 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. 

«Ετοιμάζονται νέα δεσμά στους λαούς μέσα από αυτήν την συμφωνία», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Σημείωσε πως εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, προστασία καταναλωτών κ.ά. και για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ και σημείωσε πως η αμερικανική πλευρά θέλει να καταργήσει.

Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, από το ΠΟΤΑΜΙ αναφέρθηκε στα θέματα που αναφέρεται η συμφωνία για το θέμα των δασμολογικών δασμών, σημείωσε ότι ενισχύονται οι συμμαχικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι υπάρχει ένα δυνατό πλην, και στο πιθανό brexit, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ήταν από τις υπέρμαχες χώρες. Μίλησε για έλλειμμα ενημέρωσης που δημιουργεί ανησυχίες και αναφέρθηκε στα χημικά και τα φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται και για τους ελαστικούς κανόνες, που επικρατούν στις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε ανησυχίες και για τα ΠΟΠ.

«Η διατλαντική συμφωνία θα μας θέσει στη γωνία, σε ό, τι αφορά στα αγροτικά προϊόντα» σημείωσε από την Ένωση Κεντρώων, ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς αλλά σημείωσε πως πρέπει να αποβάλλουμε τον μεγαλοϊδεατισμό και να δούμε τα σημεία που μας αφορούν, ώστε να έρθουν βελτιώσεις. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν βουλευτές σχεδόν απ΄ όλα τα κόμματα και σε θέματα άμυνας, ενέργειας αλλά και στο μεταναστευτικό.

Πάντως λίγο νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πίατ, ο οποίος επισκέφθηκε το ελληνικό κοινοβούλιο εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συζήτηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, αλλά και τα προβλήματα από την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο κ. Πίατ σημείωσε ότι προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία με τη χώρα μας.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης και η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ, βουλευτής, Εύη Καρακώστα, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, πρέσβης επί τιμή Σπύρος Θεοχαρόπουλος.