ΣΥΡΙΖΑ: «Να δοθούν δασωμένες αγροτικές γαίες σε αγρότες – συνεταιρισμούς, Ο.Π.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Να δοθούν δασωμένες αγροτικές γαίες σε αγρότες – συνεταιρισμούς, Ο.Π.»
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το ζήτημα της δάσωσης αγροτικών γαιών, που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αμπελώνες αλλά λόγω της νομοθεσίας θεωρούνται σήμερα δάσος, θέτουν με επίκαιρη ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη.

Η επίκαιρη ερώτηση συνυπογράφεται από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο ερωτώντα, το βουλευτή Ιωαννίνων, Γιάννη Στέφο και αφορά αμπελουργικές κυρίως περιοχές, που δασώθηκαν, όπως τα Ιωάννινα (Ζίτσα), η Χαλκιδική, η Σάμος κ.ά. και ζητείται να υπάρξει μέριμνα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά προς γεωργική χρήση αλλά και για αγροτοδασική (παραγωγή καρυδιών, τρούφας κ.ά.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της ερώτησης, ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι εκτάσεις, που διατηρούσαν το γεωργικό χαρακτήρα μέχρι το έτος 1980 ή και αργότερα και στη συνέχεια δασώθηκαν και απέκτησαν τη μορφή δάσους ή δασικής έκτασης, να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική χρήση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανάπτυξης της οικονομίας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται , σε αγρότες, συνεταιρισμούς, ομάδων παραγωγών κ.ά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπαρκτό και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο, για να υπάρξει καλύτερη αγροτική διαχείριση των δασών με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα δάση θεωρούνται σημαντικά και για την κτηνοτροφία αλλά και για την παραγωγή ξυλείας, τροφίμου κ.ά. αλλά οι δυσχέρειες στο νομικό καθεστώς δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα σε όλους τους παραγωγούς αλλά και στα ίδια τα δάση, που «κλείνουν», με αποτέλεσμα ακόμη και τα άγρια ζώα να τα εγκαταλείπουν σε αναζήτηση τροφής.

-Διαφήμιση-
Delegate