ΣΥΡΙΖΑ: Τα μεγάλα κράτη ωφελήθηκαν περισσότερο από την ΚΑΠ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μεγάλα κράτη ωφελήθηκαν περισσότερο από την ΚΑΠ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τα μεγάλα κράτη ωφελήθηκαν πολύ περισσότερο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)  ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Όπως εξήγησε ο κ.  Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση «τα  μικρά ωφελήθηκαν πολύ λιγότερο γιατί είχαν διαφορετικές προτεραιότητες, κυρίως, όμως, δεν υπήρξε πρόνοια για να κατανοήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπήρχαν παραδοσιακές καλλιέργειες και μικροί κλήροι που έπρεπε να συντηρηθούν».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι στα μικρά κράτη δόθηκαν επιδοτήσεις, με συνέπεια οι μικροκαλλιεργητές να βολεύονται για λίγο καιρό και έτσι χάθηκαν μικρές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας τονίζοντας πως κατά το παρελθόν «είχε μεγάλη επάρκεια στην κάλυψη των διατροφικών της αναγκών, σήμερα, όμως, με βάση τα ποσοστά, υπάρχει αντιστροφή και το 75% αγροτικών προϊόντων είναι εισαγόμενο από Ολλανδία και άλλες χώρες, παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές και σίγουρα πιο ευνοϊκές από αυτές άλλων χωρών, από τις οποίες τώρα εισάγονται τα προϊόντα».

Ο κ.Μπαλαούρας εξήγησε ότι  θα μπορούσε να υπάρξει ευελιξία ώστε τα μικρά κράτη, που μπορούν να θεωρηθούν και ως περιφέρειες, να τυγχάνουν μεγαλύτερης βοήθειας, διότι η περιφέρεια σε ένα μεγάλο πλούσιο κράτος δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μικρή περιφέρεια φτωχή σε ένα πολύ φτωχό μικρό κράτος.

Για την κρίση στην Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επαναφερθεί η συζήτηση της συνθήκης για την σύγκλιση που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ίδρυσης της Ε.Ε., για να μην υπάρχουν συνεχώς αποκλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα σε όλα τα δεδομένα, κι όχι μόνο στα αγροτικά ή περιφερειακά δρώμενα της Ε.Ε. και έδωσε ως παράδειγμα τη Γερμανία». Εξήγησε πως ενώ τα δημοσιονομικά της δε συνάδουν με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει δεν υφίσταται συνέπειες σε αναντιστοιχία με μικρότερα κράτη, που όταν «παρουσιάζουν παραπάνω έλλειμμα και κινδυνεύουν με τιμωρία». 

-Διαφήμιση-
Delegate