Προσδοκίες από τη μεταφορά των ΓΟΕΒ στις περιφέρειες

Σύσκεψη Κόκκαλη με τους Προέδρους των ΓΟΕΒ της χώρας

Τη δημιουργία Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων στις οικείες περιφέρειες αναμένουν οι διοικήσεις των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα χρόνια προβλήματα, όπως είναι η βελτίωση εισπραξιμότητας των οφειλών και η συντήρηση του πεπαλαιωμένου δικτύου (αντλιοστάσια των αποστραγγιστικών δομών).

Η βιωσιμότητα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων απασχόλησε τη συνάντηση που είχε με τους επτά προέδρους των ΓΟΕΒ της χώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, (στη δικαιοδοσία του οποίου εντάσσονται 30.000 αρδευτές και οκτώ ΤΟΕΒ, κυρίως στον άξονα Φάρσαλα-Καρδίτσα-Δομοκός), «η επικείμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους δήμους στις περιφέρειες είναι μια θετική εξέλιξη. Με το νέο οργανόγραμμα η νέα Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα συμβάλει αποφασιστικά κυρίως στη συντήρηση των αποστραγγιστικών δικτύων, καθώς οι αιρετές περιφέρειες είναι αυτές που σχεδιάζουν τέτοια έργα και μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν να αναβαθμίσουν τα αρδευτικά κανάλια».

Σχολιάζοντας, δε, τις ενστάσεις των αγροτών για τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ των ΓΟΕΒ, ο πρόεδρος κ. Παπαμιχαήλ αναφέρει ότι «κάποια στιγμή πρέπει να βλέπουμε το σύνολο και όχι τη μονάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το νερό που υπάρχει στα επιφανειακά δίκτυα, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα και τα στραγγιστικά κανάλια, η συντήρηση των οποίων είναι απαραίτητη για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και την ασφαλή μεταφορά νερού από υπέργεια σε υπόγεια δίκτυα».

Σύσκεψη Κόκκαλη με τους Προέδρους των ΓΟΕΒ της χώρας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 στο ΥπΑΑΤ, υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη, σύσκεψη με τους Προέδρους και τους Διευθυντές των ΓΟΕΒ της χώρας, παρουσία των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η βιωσιμότητα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων η οποία τα τελευταία χρόνια απειλείται από το πεπαλαιωμένο δίκτυο, την έλλειψη προσωπικού, τις οικονομικές δυσχέρειες και το διοικητικό κενό από την υπαγωγή τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι Πρόεδροι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το υπουργείο, τόσο για την προηγούμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, όσο και για την επικείμενη, εκφράζοντας παράλληλα τις σχετικές παρατηρήσεις τους. Πρότειναν επίσης και επιπλέον θέματα που χρήζουν αλλαγών. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των παρατηρήσεων και των προτάσεων αφορούσε την βελτίωση εισπραξιμότητας των οφειλών, τη δημιουργία Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων στις οικείες Περιφέρειες, τα κριτήρια σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και την υποστελέχωση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας. Τέλος έκαναν σαφή αναφορά και στα προβλήματα που δημιουργούνται όταν καλούνται τα αντλιοστάσια των αποστραγγιστικών δομών να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πλημμυρών χωρίς να έχει κατοχυρωθεί η συντήρηση των αντλιοστασίων αυτών.

Μεταξύ των προτάσεων ο κ. Κόκκαλης ξεχώρισε την δυνατότητα, που προσφέρεται μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, να μετατραπούν σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκρισή τους, κατέγραψε τις προτάσεις τους και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων θα προχωρήσει στις βέλτιστες ρυθμίσεις.