Νέα τεχνολογία αποθήκευσης φρούτων έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα

airofresh-frouta-laxanika

Την κατάργηση χημικών πρόσθετων και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των φρούτων και λαχανικών υπόσχεται ένα νέο σύστημα αποθήκευσης προϊόντων με την ονομασία AiroFresh. O Roger van Engelgem, κατασκευαστής και ιδιοκτήτης της βελγικής εταιρείας Agri Technology, που κατέχει και την πατέντα, κάνει λόγο για μια «νέα τεχνολογία βιολογικής αποθήκευσης με τη χρήση του αέρα, που μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και η οποία μπορεί να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα στην αποθήκευση των νωπών προϊόντων».

 

Αέρας απαλλαγμένος από μικρόβια

Ενώ κανείς θα περίμενε μια τεχνολογία η οποία ουσιαστικά θα καθάριζε απλώς τον αέρα σε έναν αποθηκευτικό χώρο, όπως μια πλαστική συσκευασία φρούτων, το AiroFresh εξασφαλίζει τον καθαρισμό του αέρα ολόκληρου του χώρου αποθήκευσης, χωρίς τη χρήση φίλτρων και χημικών ουσιών. Η καινοτομία, που βασίζεται σε τεχνολογία της NASA και χρησιμοποιεί αποκλειστές αιθυλενίου, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ακόμα και σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να τους απαλλάσσει από μικρόβια, βακτήρια, ιούς και άλλους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους.

Όπως τονίζει ο δημιουργός της συσκευής συντήρησης τροφίμων, ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι πως «ακόμα και εάν ένα φρούτο από μια παρτίδα έχει ήδη μολυνθεί, αυτό δεν θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα, αφού λόγω του αποστειρωμένου περιβάλλοντος που δημιουργεί το μηχάνημα, θα παραμείνει μόνο σε αυτό το προϊόν, αφήνοντας τα υπόλοιπα υγιή. Επίσης, περιορίζει και την εξάπλωση οσμών μέσα στον χώρο αποθήκευσης».

Το AiroFresh, που κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου που καλείται να καλύψει και ζυγίζει μόλις από 9 έως 29 κιλά, κατασκευάζεται στην Αυστραλία και είναι χαμηλής κατανάλωσης σε ενέργεια.