Συζήτηση για το ελληνικό γιαούρτι στο Συμβ. Υπουργών της 14/11 ζητά ο Αποστόλου

Συζήτηση για το ελληνικό γιαούρτι στο Συμβούλιο Υπουργών της 14ης Νοεμβρίου θέλει ο Αποστόλου
-Διαφήμιση-
Delegate

Νέα επιστολή προς τους κοινοτικούς επιτρόπους Χόγκαν και Αντριουκάιτις απέστειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου ζητώντας να πιέσουν την Τσεχία να θεσμοθετήσει όρους όπως ««τύπου ελληνικό», «στυλ ελληνικό», «συνταγή ελληνική» κτλ. για το γιαούρτι παραγωγής.

Επιπλέον αναφέρει ότι έχει ήδη σταλεί αίτημα να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αποστόλου, αφού χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα την αναγνώριση με παλαιότερη επιστολή του κ. Αντριουκάιτις ό,τι η χρήση του όρου «ελληνικό» σε προϊόντα γιαούρτης αποτελούν σαφή αναφορά καταγωγής, επισημαίνει ότι με τη χρήση όρων, όπως «ελληνικού τύπου», «ελληνικού στυλ» κτλ, προκύπτει αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αλλά και παραπλάνηση του μέσου καταναλωτή, προξενώντας συνειρμό ισοδυναμίας με το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.

-Διαφήμιση-

«Οι ενωσιακοί κανόνες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, «πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια. Η σαφήνεια επιβάλει ότι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σημαίνουν γεωγραφία και οι τεχνικοί όροι σημαίνουν τύπο, στυλ ή συνταγή. Διαφορετική ερμηνεία μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού».