Τ.Δημοσχάκης: Αυξάνονται και πληθύνονται οι παραβιάσεις των Τούρκων ψαράδων

Συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων με υπουργούς για τα προβλήματα του κλάδου

Τι μέλλει γενέσθαι με τα αλιευτικά πεδία στο θρακικό πέλαγος εξαιτίας των διαρκών τουρκικών παραβιάσεων, που ταλαιπωρούν τους ψαράδες, ζητεί να πληροφορηθεί ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Τάσος Δημοσχάκης με Επίκαιρη ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ίδιος αφήνει αιχμές προς τον Ευάγγελο Αποστόλου ότι δεν απάντησε επί της ουσίας σε προηγούμενη ερώτησή του στο πρόβλημα των ψαράδων (επικαλούμενος συναρμοδιότητα) και αναφέρεται και στους συναρμόδιους υπουργούς σε ποια μέτρα θα προχωρήσουν στον περιορισμό της παράνομης αλίευσης από πλευράς των Τούρκων αλιέων, αν θα ενισχυθούν οι λιμενικοί, για την καλύτερη προστασία των χωρικών υδάτων και πως θα θωρακιστούν τα θαλάσσια σύνορα στο βορειοανατολικό Αιγαίο.   

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, «δυστυχώς έχει εξελιχθεί, πλέον, σε καθημερινό φαινόμενο η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους». Υποστηρίζει πως παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια επέκτασης των αλιευτικών πεδίων των Τούρκων αλιέων με την προκλητική υποστήριξη και της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εξηγεί, που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως γρι – γρι, αλλά και μηχανότρατες αυξημένων διαστάσεων, όπως λέει και δραστηριοποιούνται κυρίως στα ευρύτατα διεθνή ύδατα και στα εθνικά ακόμη και κοντά στον ύφαλο της Ζουράφας δηλαδή μέχρι και μισό ναυτικό μίλι από την ακτή, δημιουργώντας συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων.

Όταν αλιεύουν, τονίζει, κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιούν γεννήτριες που παράγουν πολύ έντονο φωτισμό καλύπτοντας ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου γύρω από κάθε λαμπτήρα ενώ καταστρέφουν με τα εργαλεία τους γόνο και τα ιχθυοαποθέματα με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες ν΄αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

«Είναι χαρακτηριστικό – λέει ο κ. Δημοσχάκης – ότι η χρήση των ανωτέρω εργαλείων σε μικρά βάθη κάτω και των 30 μέτρων πολλές φορές, τα οποία συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους, τείνει να καταστρέψει τη θαλάσσια χλωρίδα και κάθε άλλη θαλάσσια μορφή, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών.

Εκτός από την στρέβλωση του ανταγωνισμού, υποστηρίζει, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής είναι η μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών μετά την καταστροφή (2006) που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου, στο ομώνυμο Δέλτα», επισημαίνει και ζητά να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού.