Τα 23 SOS της φορολογικής δήλωσης για τους αγρότες

Στο 75% αυξάνεται φέτος η προκαταβολή φόρου, οι «παγίδες» με τα τεκμήρια

Τα 23 SOS της φορολογικής δήλωσης για τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Delegate

Ήγγικεν η ώρα της εφορίας για περισσότερους από 400.000 αγρότες, οι οποίοι, βάσει της υφιστάμενης προθεσμίας (σ.σ. από το υπουργείο επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει παράταση), θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Από φέτος οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με υψηλότερη προκαταβολή φόρου, που φθάνει πλέον στο 75% του ετήσιου φόρου εισοδήματος. Βασική αρχή είναι ότι το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρό κέρδος και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Βάσει του έτους ενίσχυσης λογίζονται οι επιδοτήσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο καταβολής

Τι σημαίνει αυτό; Τύποις ότι το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται λογιστικά, ανεξάρτητα από την υποχρέωση ή μη τήρησης φορολογικών βιβλίων. Ουσιαστικά, ο αγρότης θεωρείται επιχειρηματίας και από τα κάθε είδους έσοδά του αφαιρούνται όλες οι δαπάνες που του αναγνωρίζει η εφορία. Ως εκ τούτου, σε φόρο υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα.

-Διαφήμιση-

Οι αγρότες, οι οποίοι έχουν υποχρέωση υποβολής της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, δηλαδή για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015, μέχρι και τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν «παγίδες», πρέπει να εντρυφήσουν σε «23» σημεία.

της Ελένη Ρέλλου

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί