Τα Κέντρα Υγείας αφήνουν την ύπαιθρο και πάνε Αθήνα

Τα Κέντρα Υγείας αφήνουν την ύπαιθρο και πάνε Αθήνα

Σειρά αλλαγών στο σύστημα Υγείας με το λεγόμενο «Γιατρό της Γειτονιάς», ο οποίος , εν πολλοίς, θυμίζει , τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην ύπαιθρο και στην Αθήνα κι ήδη μέσα στο 2016 θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή του.

Η μεταρρύθμιση για την Υγεία, η οποία βασίζεται στη λογική ενός αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης, με συμμετοχή όχι μόνο του ιατρικού – νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού αλλά και της ίδιας της κοινότητας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της, ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και συζητείται σε διημερίδα (9/10-5) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η βασική δομή, όπως ανακοινώθηκε κι από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό θα έχει κατεύθυνση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και στην υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού, αφού πλέον μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όλοι απολαμβάνουν ασφάλισης

Έτσι ένας θεσμός που κυριάρχησε επί δεκαετίες στην ύπαιθρο, με τη λειτουργία του ΕΣΥ αναμένεται να μπει πιλοτικά σε 4 περιοχές της χώρας (δεν διευκρινίστηκε ποιες θα είναι), παράλληλα με το υπόλοιπο σύστημα, με στόχο το 2016 πάνω από 4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι να έχουν καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δια των ξένων εκπροσώπων του, επέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, για την προσπάθεια , που γίνεται για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, σε συνεργασία και με τα δικά τους τεχνικά κλιμάκια.

Τα νέα Κέντρα Υγείας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα γίνουν πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Πρωτίστως , θα  στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς , αλλά και κάποιες άλλες ειδικότητες όπως π.χ. παιδίατρους αλλά και νοσηλευτές , ώστε να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικών και το σύστημα αναμορφωμένο θα ισχύσει και στα αστικά κέντρα και τις μονάδες της επαρχίας.

Ανά 4-6 Κέντρα Υγείας κι ανάλογα με τις ανάγκες, θα υπάρχει η μονάδα Αναφοράς , στην οποία θα υπάγονται κι ο ασθενής αν χρειαστεί θα παίρνει πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, σε μονάδες πιο ενισχυμένες, όπως τα πολυδύναμα ιατρεία /ΠΕΔΥ. Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι θα υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που ασφυκτιούν και μεσομακροπρόθεσμα μείωση του κόστους υγείας. Για το λόγο αυτό, αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών στις Ιατρικές Σχολές αλλά και  αλλαγές προς την προώθηση ειδικευμένων γιατρών, προς τα νοσοκομεία και αντίστροφα άλλων γιατρών, προς τα Ιατρεία της Γειτονιάς και τα ΠΕΔΥ αλλά και προσλήψεις γιατρών. Κατά άλλους τα Ιατρεία της Γειτονιάς θα είναι ανά 5.000 ή και 10.000 κατοίκους ενώ ζητήθηκε να υπάρξουν προβλέψεις χωρίς το πληθυσμιακό κριτήριο, για κατοίκους νησιωτικών περιοχών.

Άννα Στεργίου