Τα νευρογλοιακά κύτταρα… βοηθούν την υπερφαγία

Τύπος κυττάρων του εγκεφάλου που σχετίζεται με διαταραχές στην όρεξή μας.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα... βοηθούν την υπερφαγία
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τα κύτταρα του εγκεφάλου μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να ρυθμίζουν την όρεξή μας και τη συμπεριφορά μας στο φαγητό. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, εντοπίζει την περιοχή αυτή σαν στόχο που σχετίζεται με την όρεξή μας και κατ’επέκταση με την υπερβολική λαιμαργία μας ή τη νευρική ανορεξία.

Αυτά τα κύτταρα, γνωστά ως νευρογλοιακά, βρέθηκαν να προωθούν την υπερφαγία, όταν διεγείρονται και να ελέγχουν την όρεξη, όταν μπλοκάρουν ή βρίσκονται σε καταστολή. Μέχρι τότε, ο ρόλος τους ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί. Τώρα, λεπτομέρειες της μελέτης είναι έτοιμες να αλλάξουν το παράδειγμα αυτό, καθώς οι ερευνητές από το Massachusetts Institute of Technology(MIT) χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να μελετήσουν τα νευρογλοιακά κύτταρα, γνωστά και ως αστροκύτταρα. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στην ομάδα να δημιουργήσει κύτταρα, ώστε να παραχθεί ένας επιφανειακός αισθητήρας που συνδέεται με μια χημική ουσία με το όνομα clozapine-N-oxide(CNO). 

-Διαφήμιση-

Αυτός ο συνδυασμός, όταν δόθηκε στα αστροκύτταρα των ποντικιών, είχε σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά τους κατά το φαγητό αυξάνοντας την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. Από την άλλη, όταν η δράση των αστροκυττάρων μειωνόταν, τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο από το φυσιολογικό. Η ομάδα ανακάλυψε πως τα ποντίκια, παρ’όλα αυτά δεν κέρδιζαν βάρος, ακόμη και όταν η τροφή τους ήταν αυξημένη.

Η ομάδα, επίσης βρήκε πως τα αστροκύτταρα ασκούν επιρροή στους νευρώνες, τους γνωστούς AgRP. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει  αυτού του τύπου τους νευρώνες να προωθούν το φαγητό, όταν ενεργοποιούνται.

Αναπάντεχα, άλλη ομάδα νευρώνων, POMC, παραμένουν ανεπηρέαστοι από τα αστροκύτταρα. Αυτοί οι νευρώνες εμπλέκονται με τη μείωση της όρεξης στα ποντίκια, όταν δρουν. Όπως φαίνεται, λοιπόν, εμείς γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα σχετικά με τα αστροκύτταρα και πώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση της όρεξης, του φαγητού και του μεταβολισμού μας. Ωστόσο, με τις γνώσεις αυτές μπορούν να εξηγηθούν πολλά για την όρεξή μας, τις διατροφικές διαταραχές και τον οργανισμό μας.

-Διαφήμιση-
Delegate