Τα «σφακτικά» του παραλογισμού

Τα «σφακτικά» του παραλογισμού

H επιβολή ΦΠΑ 24% για τα ζώα που οδηγούν στο σφαγείο οι έμποροι (ΠΟΛ 1058/20 Απριλίου 2016) έχει αυξήσει το κόστος του ελληνικού κρέατος σε σχέση με το εισαγόμενο, που φτάνει στη χώρα με ΦΠΑ 13%. Η διάταξη προβλέπει ότι εφόσον ο ίδιος ο κτηνοτρόφος οδηγήσει τα ζώα στο σφαγείο και βέβαια πληρώσει τα έξοδα σφαγής, ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι το μέτρο της διαφοροποίησης του ΦΠΑ ανάλογα με το ποιος πληρώνει στα «σφακτικά» προστατεύει τους κτηνοτρόφους, δίνοντάς τους κίνητρο να κάνουν οι ίδιοι τις συναλλαγές με τα σφαγεία, ακριβώς λόγω του χαμηλότερου ΦΠΑ που τους υπολογίζεται.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για επιπλέον έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα έξοδα σφαγής. «Δεν έχουμε καθόλου χρήματα, πόσο μάλλον για να πληρώσουμε τα σφαγεία.» Τονίζουν μάλιστα ότι, σε πολλές περιπτώσεις, πληρώνονται σε χαμηλότερες τιμές από τους εμπόρους για το κρέας με άλλοθι τον αυξημένο ΦΠΑ. «Πριν από λίγες ημέρες ήθελα να στείλω για σφαγή 20 μοσχάρια. Ήρθε ο έμπορος και με ρώτησε την τιμή. Όταν του είπα, μου απάντησε “ζητάς ακριβά, το εισαγόμενο είναι πολύ φθηνότερο”» λέει στην «ΥΧ» ο κτηνοτρόφος Γιώργος Γενίτσαρης, που διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Αλμωπίας. Ο ίδιος προτιμά να δίνει τα ζώα στον έμπορο παρά την επιπλέον χρέωση. «Έχουμε κάνει συμφωνία», τονίζει.

Λύση οι ομάδες παραγωγών για τους κτηνοτρόφους

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι με αυτή τη μέθοδο της διαφοροποίησης της τιμής, ο κτηνοτρόφος έχει λόγο να μπει στο παιχνίδι. Το ίδιο υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κρέατος, Λευτέρης Γίτσας. Τονίζει, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος είναι κτηνοτρόφος, έχει σημασία «να μπορεί να βλέπει κάποιος τη συνολική εικόνα». «Επιβάλλεται ΦΠΑ 24% στα ζώα που οδηγούν στο σφαγείο οι έμποροι. Αν όμως οδηγήσει το ζώο ο κτηνοτρόφος, τότε ο ΦΠΑ είναι 13%.

Αυτό γίνεται για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να συμμετέχουν στη συναλλαγή, να νοιάζονται για το είδος του κρέατος που θα δώσει το ζώο που δίνουν στο σφαγείο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καρπωθούν τα παραπροϊόντα (δέρμα, κεφάλι, έντερα) και να βγάλουν χρήματα. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κατηγοριοποιούμε το κρέας και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του κτηνοτρόφου», λέει ο κ. Γίτσας.

Προσθέτει ότι το πρόβλημα θα λυθεί όταν «οι παραγωγοί συνειδητοποιήσουν ότι ο Έλληνας κτηνοτρόφος πρέπει να οργανωθεί σε ομάδες παραγωγών και τότε όλα αυτά θα ρυθμίζονται από την ομάδα». Είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο εισπρακτικό και κακό, όπως είναι η επιβολή του ΦΠΑ, να λειτουργήσει κάπως θετικά. Όσον αφορά στο κόστος που ο παραγωγός δεν μπορεί να καταβάλει, ο κ. Γίτσας εκπλήσσεται. «Μα για να πηγαίνει ζώα στο σφαγείο, σημαίνει ότι έχει κλείσει κάποια συμφωνία για να δώσει το κρέας», απαντά.

κρέατα, σφαγεία, κτηνοτροφία

Άλλο θεωρία, άλλο πράξη

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Γενίτσαρης τονίζει ότι η θεωρία είναι διαφορετική από την πράξη. «Ο κτηνοτρόφος, ο παππούς, δεν μπορεί να βρει ζεστό χρήμα να πληρώσει, ούτε ενδιαφέρεται για τα παραπροϊόντα. Στην πραγματικότητα με αυτό το μέτρο απλώς ανεβαίνει η τιμή του ελληνικού κρέατος και δίνουμε άλλοθι να γίνουν περισσότερες ελληνοποιήσεις», τονίζει.

Ο Γιώργος Αρκούδας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Σφαγείων, εξηγεί ότι στην πράξη το έξοδο για τη σφαγή το πληρώνει ακόμα ο έμπορος, που παίρνει και τα παραπροϊόντα, γιατί οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα και δεν θέλουν να μπλέξουν με αυτή τη διαδικασία. Μετά, ο έμπορος πιέζει για χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στον παραγωγό, που τελικά κερδίζει λιγότερα από ό,τι πριν. «Πώς θα φέρουν οι παραγωγοί λίγα ζώα ο καθένας στο σφαγείο; Καθημερινά στο σφαγείο μαλώνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους», προσθέτει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί τρομερά, καθώς πρέπει να κόβεις τιμολόγιο για κάθε παραγωγό που σου φέρνει ζώα.

  • Τάνια Γεωργιοπούλου