Brexit: Τα σοβαρά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν μεταξύ ΕΕ-Μ. Βρετανίας

Σε λιγότερο από έναν χρόνο η οριστική έξοδος

Τα σοβαρά ζητήματα που μένει να διευθετηθούν μεταξύ ΕΕ-Μ. Βρετανίας

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εξακολουθούν να πλανώνται στην ατμόσφαιρα αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα τελεστεί το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο σε λιγότερο από έναν χρόνο, στις 29 Μαρτίου 2019. Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες αφορούν ζητήματα κομβικής σημασίας για τους δραστηριοποιούμενους στον αγροδιατροφικό τομέα, για αυτό και θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Πυκνό νέφος εξακολουθεί να καλύπτει το καθεστώς των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατον να διατηρηθεί το σημερινό «χωρίς τριβές» ιρλανδικό σύνορο που αποτελεί διακαή πόθο του Λονδίνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια «βαθιά και ιδιαίτερη» σχέση με την ΕΕ, διατηρώντας αρκετά στοιχεία της τωρινής σχέσης των δύο πλευρών. Η ΕΕ, από την άλλη, εμφανίζεται ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι μια χώρα δεν μπορεί να είναι κατά το ήμισυ μέλος της ενιαίας αγοράς. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΕΕ δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια στοιχειώδη εμπορική συμφωνία, ανάλογη με εκείνη που έχει συνάψει με τον Καναδά. Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί και από τις δύο πλευρές είναι ότι δεν θα υπάρξουν δασμοί στις μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το καθεστώς των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδικής Δημοκρατίας συνιστά το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. Ένα χερσαίο σύνορο μεταξύ της ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit αντιβαίνει στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που δεσμεύει Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία να μην έχουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ τους. Ως έσχατη λύση, συμφωνήθηκε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «κανονιστικής ευθυγράμμισης» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και ΕΕ. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε είτε μια κανονιστική διάσπαση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, είτε μια πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ – καμία από τις οποίες δεν θα ήταν πολιτικά αποδεκτή.

Στο μέτωπο των υφιστάμενων δασμολογικών ποσοστώσεων, το πιο πιθανό είναι ότι θα προκριθεί η λύση της απλής κατανομής των υφιστάμενων τελωνειακών δασμών της ΕΕ των 28 σύμφωνα με τις πρόσφατες εμπορικές ροές, η οποία θα εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει και τυπικά από την ΕΕ. Πάντως, οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι μια απλή κατάτμηση των υφιστάμενων δασμολογικών ποσοστώσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα βλάψει τα εμπορικά τους συμφέροντα.